Unutar frekventnih i zanimljivih ulica hrvatske metropole kreirani su radovi koji reflektiraju životni prostor našeg velikog svijeta u minijaturnim proporcijama. To je ideja vodilja novog projekta koji je nastao u suradnji autora Filipa Filkovića i Turističke zajednice Grada Zagreba.

Riječ je o seriji minijaturnih instalacija pod nazivom “Mali Zagreb” namijenjenoj svim stanovnicima Zagreba i onima koji će ga posjetiti od nedjelje, 21. ožujka do 5. rujna 2021.

(FOTO: Infozagreb.hr)

Da bismo vidjeli ove minijaturne instalacije potrebno je stati, spustiti pogled prema dolje i potražiti ih. Sićušne kompozicije izgledom podsjećaju na pročelja stambenih zgrada te na izloge nekada uobičajenih zagrebačkih prodavaonica i obrta.

(FOTO: Infozagreb.hr)

“Od početka je bila ideja da ljudi zapravo malo bolje pogledaju oko sebe jer tamo mogu pronaći štošta što nam nije bitno u ovoj našoj aktualnoj stvarnosti. Meni nose neku toplu poruku, prikazuju neki manji svijet u većem tj. onom u kojem smo navikli boraviti i živjeti…”, rekao je autor projekta Filip Filković Philatz.

(FOTO: Infozagreb.hr)

Iako su postavljeni u samom centru grada, na jedanaest atraktivnih lokacija, minijaturni radovi ipak su na mjestima na kojima ih ne očekujemo – na rubnicima pločnika te u podnožju ograda, zidova i objekata na javnim površinama. Stoga proljeće i ljeto provedite u šetnjama gradom i u potrazi za tim “Malim Zagrebom”.

“Projekt je nastao od toga da konstantno promatram neke uglove zgrada, rubnike, prostore pločnika na koje nitko ne gleda s takvom pažnjom. Shvatio sam da se tu krije cijeli niz mikroarhitektonskih situacija koje zapravo djeluju kao neki mali životni prostor”, naglasio je Filković.

(FOTO: Infozagreb.hr)

U opisu serije radova Mali Zagreb govori se o važnost obraćanja pažnje na male stvari u životu i na detalje koji ga obogaćuju. Potiče nas na razmišljanje o gradu kojem živimo, o povijesti i identitetu grada te o nekadašnjem gradskom životu i navikama njegovih stanovnika koji se prepoznaju u izgledu minijaturnih pročelja zgrada i izloga dućana i obrta.

(FOTO: Infozagreb.hr)

KARTA S LOKACIJAMA UMJETNIČKIH INSTALACIJA

Više o cijelom projektu pročitajte OVDJE.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar