Došao je najkozmičniji mjesec u godini – travanj. Prije nekoliko dana (12. travanj) obilježili smo 60 godina od prvog čovjekovog leta u svemir. Taj pothvat u letjelici Vostok 1 izveo je Jurij Gagarin, najslavniji ruski kozmonaut svih vremena, koji je u orbiti proveo 108 minuta prije nego što se uspješno spustio na Zemlju.

“Gledam Zemlju kroz prozorski otvor. Mogu razlikovati nabore terena, snijeg, šume. Promatram oblake iznad Zemlje, male kumuluse i njihove sjene. Lijepo je, ljepota!…”, ove riječi pripadaju gore spomenutom kozmonautu Juriju Gagarinu, koji je prvi u povijesti čovječanstva bio s druge strane zvijezda i vidio naš planet svojim očima.

(FOTO: Yдивительная 3емля | Сергей Рязанский)

Još jedan ‘kozmički događaj’ obilježit će travanj u Zagrebu, a za to iznenađenje pobrinuo se Tehnički muzej Nikola Tesla. Ako želite vidjeti kako je Hrvatska lijepa kada je gledate iz svemira, svakako navratite na izložbu fotografija ruskog pilot-kozmonaut Sergeja Rjazanskog.

Tehnički muzej Nikola Tesla u Zagrebu
Izložba fotografija kozmonauta Sergeja Rjazanskog
Od 17. travnja – 09. svibnja 2021.
Radno vrijeme izložbe: utorak-petak od 9 do 17 sati, subota i nedjelja od 9 do 13 sati, ponedjeljkom i praznicima zatvoreno
Ulaz na izložbu je slobodan

Heroj Rusije Sergej Rjazanski daje vam jedinstvenu priliku na izložbi “Nevjerojatna Zemlja”. Pogledajte Hrvatsku noću i danju, a ako želite vidjeti još čarobnije raznobojne kutke Zemlje, dođite u Tehički muzej Nikole Tesle.

Izložba će se otvoriti 17. travnja i potrajat će do 9. svibnja. Ako epidemiološka situacija dozvoli, na samom otvaranju izložbe svojih fotografija trebao bi se pojaviti i sam Sergej Rjazanski koji je imao tu sreću da je čak dva puta letio u svemir.

Sergej Rjazanski je 2013. bio u orbiti kao letački inženjer, 2017. kao zapovjednik posade svemirske letjelice Sojuz MS-05. Izložba sadržava više od 50 fotografija s prvog i s drugog leta. Ne iznenađuje što je tamo gore doživio iskustvo koje je teško izraziti riječima: jedinstvenu ljepotu Zemlje, planeta čiji se izgled mijenja svakoga trenutka. Možda je jedino sredstvo koje može uhvatiti taj neuhvatljivi sjaj upravo fotografija.

(FOTO: Yдивительная 3емля | Сергей Рязанский)

Svaki kadar snimljen iz orbite uistinu je jedinstven. Svaka fotografija ima svoju priču, dok ih sve ujedinjuju osjećaj dubokog poštovanja prema Zemlji i ispunjenost beskrajnim divljenjem njezinoj ljepoti. Krajolici koji podsjećaju na ledene uzorke na staklu, vijugavi planinski lanci i korita rijeka, mozaici farmi, blistave ogrlice gradova – pokušajte zamisliti da ih možete vidjeti kroz prozorski otvor svemirskog broda s kozmičke visine, a izvan stanice bezgraničan je ponor svemira. Možda će se čak i dobro poznate geografske značajke pojaviti pred vama u potpuno novom svjetlu – kao da ih uistinu vidite prvi put.

(FOTO: Yдивительная 3емля | Сергей Рязанский)

“Često bacajući pogled na okolnu kozmičku stvarnost, mi, kozmonauti, ne shvaćamo odmah što nam je točno pred očima”, kaže autor te nastavlja: “Prvo emocije: oduševljenje neopisivom ljepotom, divljenje i još milijun osjećaja, a tek poslije – svijest, razumijevanje o kakvom se mjestu ili prirodnom fenomenu radi. Volio bih da sve ovo i vi vidite onako kako se pojavljuje ispred prozorskog otvora svemirskog broda i budete što je moguće bliže tim osjećajima koje sam doživio dok sam fotografirao ove prizore za vas. Ne može svatko letjeti u svemir, ali neka ovo bude vaše malo svemirsko putovanje.”

O SERGEJU RJAZANSKOM
Sergej Rjazanski je pilot-kozmonaut Ruske Federacije. On je prvi znanstvenik u svijetu koji je bio zapovjednik svemirskog broda. Diplomirao je na Biološkom fakultetu Moskovskog državnog sveučilišta M. V. Lomonosov te je doktorirao biološke znanosti. Rjazanski je proveo 306 dana u svemiru u dva svemirska leta i izveo je četiri šetnje svemirom, od kojih je jedna postala rekordna (više od osam sati neprekidno). Sergej Rjazanski ima status Heroja Ruske Federacije te nastupa kao govornik na teme vodstva, motivacije, izgradnje tima, rada u stresnim situacijama i dr.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar