Multimedijalna prostorna instalacija “Print Screen” mlade riječke umjetnice i dizajnerice Marine Rajšić otvara se u Galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka) u četvrtak, 1. travnja 2021.

Korištenjem fizičkog prostora galerije za simulaciju virtualnog prostora, autorica ovim radom rasprostire i raslojava radnu površinu računala kako bi ukazala na karakteristike suvremenog umreženog društva.

(FOTO: Detalj s izložbe)

Kao njegovi pripadnici, na nas fizički i emocionalno utječu brojni i različiti cyber sadržaji koje neprestano primamo gledajući u ekrane računala i mobitela. Te slike, organizirane oko naših individualnih interesa, postaju središtem našeg svijeta koji sami stvaramo.

(FOTO: Detalj s izložbe)

Iako široko dostupan i svakodnevno prisutan, sadržaj instalacije predstavlja se na način kojim se emocionalno, intelektualno i fizički utječe na posjetitelja izložbe, ali i na samu autoricu rada koja je i sama pripadnica današnje generacije.

Zbog važećih strožih epidemioloških mjera u Primorsko-goranskoj županiji, otvorenje će proći bez ikakvog službenog protokola i predstavljanja, a izložbu će tog dana biti moguće posjetiti od 18 do 20 sati.

Nakon toga, izložba ostaje otvorena do 22. travnja, svakim danom osim nedjelje i blagdana od 16 do 20 sati, a ulaz u Galeriju Filodrammatica je slobodan. U prostoru galerije istovremeno može biti najviše 15 posjetitelja, koji se pozivaju na pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te ispravno nošenje zaštitnih maski za lice.

(FOTO: Detalj s izložbe)
O AUTORICI

Marina Rajšić (Rijeka, 1995.) je umjetnica i dizajnerica vizualnih komunikacija. Magistrirala je Vizualne komunikacije i grafički dizajn na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci 2019. godine. Od 2014. godine izlaže skupno i samostalno. U prosincu 2018. objavljuje umjetničku knjigu naziva Umjetno(st) lijepo(g) popraćenu samostalnom izložbom istog naziva. Nagrađena je Rektorovom nagradom Sveučilišta u Rijeci za samostalni umjetnički rad. Od dosadašnjih partnerstava ističu se suradnje s Gradom Labinom, kulturno-umjetničkom organizacijom Labin Art Express XXI i Studentskim kulturnim centrom u Rijeci. Od kulturnih ustanova u sklopu čijih glavnih ili popratnih programa izlaže ističu se riječki MMSU i Galerija Kortil, labinski Narodni Muzej i Gradska Galerija, zagrebačka Galerija SC Zagreb, MMC Galerija Grada Umaga i krčka Galerija Decumanus. U svojim radovima bavi se suvremenim društvenim normama i temama odnosa jedinke i populacije, preispitujući sebe kao jedinku populacije 21. stoljeća. Kreće se u smjeru konceptualne, novomedijske umjetnosti, a u posljednje vrijeme u svoje radove uključuje i elemente marketinga.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar