U četvrtak, 25. veljače u 19 sati u riječkoj Galeriji Filodrammatica, u sklopu programa Dopolavoro, Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture bit će otvorena izložba “Crvena škola” proslavljene hrvatske književnice, esejistice i prevoditeljice Dubravke Ugrešić, kojom se autorica predstavlja u jednom drugom žanru.

Početkom rata u Jugoslaviji 1991. godine u rukama Dubravke Ugrešić slučajno se našla školska početnica koja je prema godini izdanja lako mogla biti i njezina te su pred književnicom najednom iskrsnula dva svijeta — davni, zaboravljeni svijet početnice koji je obećavao sretnu budućnost i drugi, zbiljski, sadašnji, koji je tu budućnost brutalno osporavao. Ta epizoda potakla je Ugrešić na skupljanje početnica, a rezultirala je nizom tekstova i vizualnih radova koji se predstavljaju na ovoj izložbi i u popratnom katalogu.

FOTO: Shevaun Williams

Izložba, na koju je ulaz besplatan i koja se organizira uz poštivanje svih epidemioloških mjera, moći će se besplatno razgledati do 26. ožujka 2021., u radno vrijeme Galerije: od ponedjeljka do subote između 16.00 i 20.00 sati.

U najavi izložbe Petar Milat iz zagrebačkog Multimedijalnog instituta koji je zajedno s riječkim Drugim morem organizator izložbe, kazao je kako je ovo jedna vrlo intimna izložba Dubravke Ugrešić kroz koju se provlače dvije teme.

“Jedna od njih je obrazovanje i to je zapravo prikaz kako jedna intelektualka iz današnje perspektive gleda na svoje odrastanje i obrazovanje u doba socijalizma. Ona sama kaže kako je, bez obzira na sve loše strane realnog socijalizma, u tom svom periodu odrastanja naučila da se o budućnosti treba promišljati kao o nečemu zajedničkom, da budućnost kao takva nije privatizirana ili individualistička. S druge strane kroz temu crvenog i kroz crvenu petokraku na dosta suptilan način reagira na javni prostor u Hrvatskoj za koji smatra da je preplavljen znakovima nacizma i fašizma i kako s obzirom na to valja razmišljati kako demistificirati taj javni prostor”, kazao je Milat.

Prilikom promišljanja o vizualnom identitetu izložbe, ideja dizajnerica postava Nine Bačun i Roberte Bratović iz zagrebačkog kolektiva Oaza bila je stvoriti ambijent kolektivne memorije, odnosno stvoriti prostor koji će vizualno podsjećati na učionicu iz tog nekog prošlog vremena socijalizma kojeg se i one same, koje su u školu išle u 80-im godinama prošlog stoljeća, sjećaju:

“Dubravka Ugrešić o ovoj je temi počela promišljati nakon što je u antikvarijatu pronašla početnicu iz ranih 50-ih godina, a na ovoj izložbi crtovlje iz početnice zamijenile su police na kojima će biti izložene njezine minijaturne diorame, na školskim klupama i stolicama bit će izloženi njezini crteži i kolaži, a tu će se naći i elementi inspirirani primjerice školskom pločom i sportskom penjalicom”, otkrile su.

Izložba “Crvena škola” posljednja je izložba u okviru programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, za čiju je provedbu zaslužno riječko Drugo more:

“Drago mi je što ćemo ovu izložbu realizirati u sklopu Dopolavora, jer smatram kako se radi o jednom jako važnom projektu naše proslavljene književnice i zadovoljstvo mi je što smo i kroz ovaj programski pravac EPK zastupili ljude poput Dubravke Ugrešić koja je svojim radom zadužila hrvatsku kulturu u zadnjih 30 do 40 godina”, istaknuo je u najavi izložbe direktor Drugog mora Davor Mišković.

Organizatori izložbe „Crvena škola“ su Drugo more (Rijeka) i Multimedijalni institut (Zagreb), dok dizajn postava izložbe potpisuju Nina Bačun i Roberta Bratović (kolektiv OAZA) te Ela Meseldžić.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar