Serija fotografija “Islandska saga: čarolija prirode”, istaknutog hrvatskog fotografa Zvonimira Rendelija (Zagreb, 1973.), umjetničko je putovanje u srce Islanda.

Rendelijeve fotografije vode nas na emotivno putovanje kroz impresivne i mistične krajolike Islanda, dalekog sjevernog otoka koji je inspiracija mnogima. Island, zemlja čuda prirode i kontrasta, pruža neograničene mogućnosti za istraživanje i otkrivanje novih perspektiva, a Zvonimir Rendeli je ovom serijom fotografija uspio dočarati atmosferu, svjetlost i boje koje krase ove neobične prostore, te naglasiti beznačajnost ljudskog postojanja naspram postojanosti moćne prirode.

Dok se Rendeli u svojim urbanim serijama bavi hvatanjem duha trenutka, u ovoj seriji dočarava duh ambijenta. Svaka fotografija je pažljivo komponirana, kako bi uhvatila suštinu surove ljepote islandskih krajolika. Ali Rendelijeva umjetnost fotografiranja ne samo da bilježi taj golemi prazni prostor koji kao da nas zove, već i prenosi misli i osjećaje koje on izaziva u promatraču.

Svaka fotografija je fragment priče o izolaciji i beskraju. Tako planine postaju golemi stražari vječnosti, glečeri zadivljuju svojom hladnoćom, a udaljeni vulkanski vrhunci podsjećaju na snagu koja leži ispod površine. Ponegdje je u kadru prisutna i ljudska figura ili predmet načinjen ljudskom rukom, ali uvijek je mala, sporedna, a iza nje se otvara golemi prostor.

Nema žarkih boja, nema topline, ali ima ljepote. Ova izložba nije samo estetsko iskustvo, već i poziv na razmišljanje o nama i zemlji. Kroz Rendelijevu viziju, susrećemo se s pitanjem koliko smo zapravo mali i prolazni u odnosu na trajnost prirode i njenih sila.

Ove fotografije su prije svega duboko emotivno putovanje kroz surove islandskih krajolike, koji nas zovu da istražimo ljepotu koja leži izvan granica uobičajenog.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar