Sjećate li se vremena kada ste svoja kišna poslijepodneva provodili u muzejima i upijali svu ljepotu umjetničkih djela? Bilo u svojem gradu ili tijekom turističkih putovanja u drugim zemljama? Pandemija koronavirusa je tu prekrasnu naviku ljubiteljima umjetnosti oduzela na duže vrijeme.

I najnoviji, treći val koji je stigao s početkom proljeća 2021. ponovno je udario na muzejske ustanove i njihove posjetitelje, pa su brojni muzeji i dalje ostali (dugotrajno) zatvoreni, a među njima i najposjećeniji na svijetu – Louvre.

Ekipa iz slavnog pariškog muzeja, međutim, odlučila je nešto poduzeti po pitanju već spomenutog upijanja svih čudesa povijesti i umjetnosti, pa su donijeli (ne)očekivanu odluku te virtualno otvorili svoja vrata posjetiteljima iz cijeloga svijeta.

Proteklog vikenda Louvre je lansirao internetsku platformu na kojoj se nalazi kompletni muzejski fundus s više od 480.000 umjetničkih djela, pa će ljubitelji umjetnosti i istraživači sada moći cijelu muzejsku kolekciju pregledavati besplatno putem interneta OVDJE.

Na toj internetskoj stranici prikazana su umjetnička djela iz svih zbirki osam muzejskih odjela, od islamske umjetnosti i renesansnih skulptura do egipatskih starina i slika umjetnika iz cijelog svijeta.

“Danas Louvre skida prašinu sa svojeg muzejskog blaga, čak i onog najmanje poznatog. Po prvi put svatko može besplatno pristupiti cijeloj zbirci umjetničkih djela sa svojeg računala ili pametnog telefona, bilo da su izloženi u muzeju, posuđeni, čak i dugoročno ili su u skladištu. Zapanjujuća kulturna baština Louvrea sada je udaljena samo jedan klik!“, izjavio je Jean-Luc Martinez, predsjednik i direktor Louvrea.

“Siguran sam da će ovaj digitalni sadržaj dodatno nadahnuti ljude da dođu u Louvre kako bi osobno otkrili cijele kolekcije umjetničkih djela”, dodao je Martinez.

Posjetitelji mogu pretraživati ​​ogromnu zbirku Louvrea jednostavnim ili naprednim pretraživanjima, unosima kustoskog odjela ili po tematskim albumima. Internetska stranica ima i interaktivnu kartu koja omogućava ljudima da istražuju muzej i sva njegova umjetnička djela od prostorije do prostorije, navodi se u priopćenju.

Zbog pandemije koronavirusa vrata muzeja Louvre zatvorila su se krajem listopada, a svjetski poznata umjetnička djela poput Miloske Venere, Delacroixova remek-djela “Sloboda vodi narod” ili Mona Lise ostavila su bez uobičajene vojske štovatelja koji su ih posjećivali. Na ovaj način barem će ih malo približiti da ih mogu pogledati iz udobnosti svojeg doma.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar