Gliptoteka HAZU predstavlja izložbu Lade Luketić pod nazivom “Identiteti drugih” koja će biti otvorena od 30. prosinca 2020. do 24. siječnja 2021. godine. Autorica izlaže recentan ciklus slika, objekata i videa u site specific instalaciji.

U svom radu Lade Luketić propituje kanone polazeći od europskog kanona antičke umjetnosti, koji se smatra idealom ljepote kojem superponira i postavlja fotografije lica iz stvarnog svijeta, koji je istovremeno i surov i lijep.

“Riječ je o stvarnom svijetu koji je od nas udaljen i u kojem se opažaju tragovi dugog iskustva zapadne kolonizacije. Treba li i taj svijet proći kroz filtere eurocentrizma i zapadnih umjetničkih mjerila da bismo ga uistinu vidjeli i da bi nam postao razumljiv i zanimljiv? Ovaj se rad tako bavi propitivanjem našeg imperijalnog pogleda i različitosti koloniziranih kultura te vizualnim sredstvima, putem materijala, simbola, znakova, tekstura i sl., prikazuje složene odnose kulturne dominacije i nadmoći.

Ova izložba propituje dvojakost između unutrašnjega – zaštićenog, visoko estetiziranog, urbanog prostora suvremenog čovjeka – i vanjskoga – tragičnog, ratnog, nasilnog, migracijskog prostora. Ta dvojakost unutarnjeg i vanjskog prostora daje nam osjećaj da još uvijek postoji jasna granica među njima. Međutim digitalizacija, masovni mediji, široka dostupnost svih informacija (i onih lažnih), unijeli su drastične promjene u sve pore društvenog života brišući postepeno te granice”, odlomak je iz kataloga o radu Lade Luketić.

Online najavu izložbe pogledajte na poveznici: https://youtu.be/6_klcn56yAw

BIOGRAFIJA AUTORICE:

Lada Luketić rođena je 1967. godine u Sarajevu. Završila je Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu. Diplomirala je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu i Dizajn tekstila i odjeće na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Članica je HDLU Zagreb, HDLU Istra i HZSU Zagreb. Izlagala na mnogim samostalnim i skupnim izložbama.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar