Projekt “Igračke – djetinjstvo zauvijek” u Etnografskom muzeju Zagreb od 8. lipnja 2021. pa sve do 22.svibnja 2022. godine obuhvatiti će 11 izložbi, a središnja istoimena izložba na edukativan, djeci privlačan i prilagođen način približiti će tradicijske, umjetničke i tvorničke dječje igračke nastale u Hrvatskoj od 19. stoljeća do danas, kao i od uglednih hrvatskih umjetnika koji su radili za poznate strane naručitelje i muzeje.

Projekt uključuje crtane filmove u produkciji Zagreb filma u sklopu kojega je i poznata Zagrebačka škola crtanog filma, popratne edukativne radionice koje će provoditi muzejske pedagoginje te tematske izložbe drugih zagrebačkih muzeja.

PROJEKT IGRAČKE – DJETINJSTVO ZAUVIJEK
08.06.2021. – 22.05.2022.
Etnografski muzej, Zagreb
Trg Mažuranića 14
Utorak – petak: 10:00 – 18:00 sati / Subotom: 10:00 – 14:00 sati. Nedjeljom, ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.
CIJENA ULAZNICE:
Odrasli individualno: 20 kuna
Odrasli grupno (mininalno 15 osoba): 15 kuna
Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
Učenici, studenti, umirovljenici grupno (mininalno 15 osoba): 10 kuna
Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom): 40 kuna
GRATIS ULAZNICE:
Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a; studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

Time su organizatori stvorili jedan zagrebački muzejski mega projekt koji kao ciljnu publiku ima djecu i roditelje, ali i sve zaljubljenike u igračke i sjećanje na djetinjstvo. Izložbom će se predstaviti isključivo hrvatske igračke, od tradicijskih do dizajnerskih.

Uz središnju izložbu održat će se deset izložbi u suradnji sa sedam zagrebačkih muzeja (Muzej za umjetnost i obrt, Hrvatski povijesni muzej, Hrvatski školski muzej, Arheološki muzej u Zagrebu, Tehnički muzej “Nikola Tesla”, Hrvatski športski muzej, Muzej suvremene umjetnosti), Zagreb filmom kao partnerom projekta, Savezom Društava Naša djeca Hrvatske i poznatim zagrebačkim obrtnicama i dizajnericama dječjih igračaka Jasminom Kosanović i Leom Vavra (koje kreiraju dječje igračke u srcu Zagreba, u Petrinjskoj ulici i Ulici Kneza Mislava).

Autori gostujućih izložbi bit će kustosi spomenutih muzeja i autorice igračaka, a svoje će izloške prema vlastitom odabiru i koncepciji postaviti u reprezentativnoj maloj dvorani Etnografskog muzeja na prvome katu.

Centralna izložba Etnografskog muzeja trajati će dvanaest mjeseci s početkom u lipnju 2021. godine, a ostale će gostujuće izložbe biti u trajanju od mjesec dana.

Osim snažne kuturne i baštinske komponente projekt sadrži i vrlo važne elemente kokreacije, participativnosti i kolaboracije što je iznimno važno u ovim izazovnim vremenima.

Autorica projekta i izložbe “Igračke – djetinstvo zauvijek” je dr. sc. Iris Biškupić Bašić, a likovno rješenje postava svih izložbi odradila je Nikolina Jelavić Mitrović.

RASPORED GOSTUJUĆIH IZLOŽBI:
12. 6. subota – 11. 7. nedjelja – Hrvatski povijesni muzej
15. 7. četvrtak – 5. 9. četvrtak – Tehnički muzej „Nikola Tesla“
9. 9. četvrtak – 3. 10. nedjelja – Muzej suvremene umjetnosti
7. 10. četvrtak – 31. 10. nedjelja – Hrvatski školski muzej
4. 11. četvrtak -28. 11. nedjelja – Muzej za umjetnost i obrt
4. 12. subota – 6. 1. 2022. četvrtak – Jasmina Kosanović
13. 1. četvrtak – 6. 2. nedjelja – Arheološki muzej u Zagrebu
10. 2. četvrtak – 13. 3. nedjelja – Hrvatski športski muzej
17. 3. četvrtak – 17. 4. nedjelja – Lea Vavra
23. 4. subota – 22. 5. nedjelja – Savez društva „Naša djeca“ Hrvatske

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar