Prošli smo tjedan posjetili München i novootvorenu galeriju suvremene umjetnosti AMUSEUM smještenu u samom centru grada. Upravo tamo je svoje radove izložio jedan od najvažnijih uličnih umjetnika današnjice – Shepard Fairey.

Neke od stotinjak radova koje je umjetnik izložio već smo imali prilike vidjeti, no velika je sreća za potpisnika ovih redaka vidjeti nove radove pripremljene isključivo za ovu izložbu. To su originalna platna, paneli i općeniti umjetnički mix materijala i medija u kojem Fairey stvara.

[FOTO: Urbano.hr]

Izložba o budućnosti

Za izložbu sam umjetnik navodi: „NEW CLEAR POWER, moja prva samostalna umjetnička izložba u Njemačkoj, bavi se sustavima, oblicima i pojmovima moći koje svi moramo pažljivo razmotriti dok slijedimo svoju viziju idealne osobne i kolektivne budućnosti. Umjetnička djela na izložbi koriste niz medija, uključujući šablone, kolaže i unikatne radove na papiru, originalne ilustracije i grafike na drvu, metalu i kolažima. Sva ova umjetnička djela, kroz slike, simbole i tekst, postavljaju pitanja i izražavaju zabrinutost o različitim konceptima moći. Primarni fokus rada na izložbi NEW CLEAR POWER je kritika industrije fosilnih goriva i njihov doprinos klimatskim promjenama i pogoršanju okoliša“.

[FOTO: Urbano.hr]

Uoči otvorenja izložbe, u prosincu prošle godine, Shepard je naslikao stotinjak metara dug mural duž dionice gradske autoceste u Münchenu. Mural prikazuje niz slika povezanih s naftnom industrijom i hitnošću prelaska na obnovljive izvore energije.

[FOTO: Urbano.hr]

Street art je dio grada

AMUSEUM galerija dio je neprofitne udruge Positive Propaganda. Udruga je, kako piše na web stranicama, osnovana kako bi napisala dio europske povijesti umjetnosti u bliskoj razmjeni s protagonistima međunarodnog pokreta street arta u Münchenu. Posljednjih godina u njihovoj su organizaciji nastali izvanredni murali umjetnika kao što su BLU, Shepard Fairey ili ESCIF, kao i veliki broj drugih umjetničkih intervencija. Ovoga puta, ne na periferiji, kao što je to uobičajeno u drugim gradovima, gdje ih veliki dio stanovništva ne primjećuje – nego u samom središtu grada!

[FOTO: Urbano.hr]

Ako se odlučite posjetiti Shepardovu izložbu, obavezno si uzmite vremena proći barem dio street arta jer zaista vrijedi vidjeti murale umjetnika poput BLU-a, Liqen-a, Skullphone ili Juke Box Cowboysa.

[FOTO: Urbano.hr]

Izložba NEW CLEAR POWER otvorena je do 30. travnja 2023. u AMUSEUM galeriji suvremene umjetnosti u Schellingstrasse 3, München .

Radno vrijeme galerije je sve dane u tjednu osim ponedjeljka i utorka od 12-19 sati.

TEKST: Krešimir Golubić

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!

Ostavi komentar