Ove je godine u Parizu postavljena velika i važna izložba posvećena 60. obljetnici pariškog street arta. Pariz ima bogatu povijest i vrlo utjecajan razvoj ove umjetničke forme na svjetsku scenu urbane umjetnosti.

Pariz, kao jedan od globalnih centara umjetnosti i street arta, dom je mnogim talentiranim umjetnicima od koji neke predstavljamo na fotografijama u prostoru Francuskog instituta u Zagrebu.

Ideja izložbe je prikazati različite ulične intervencije, većeg ili manjeg formata s naglaskom na aktualnu situaciju sa pariških ulica koje smo imali prilike posjetit u sklopu izložbe “Capitale(s): 60 ans d’art urbain à Paris” u korelaciji sa radovima zagrebačkih umjetnika koje unatrag par mjeseci bilježimo fotoaparatom i na zagrebačkim ulicama.

Zagrebački radovi koje predstavljamo samo su dio ukupne priče koja zapravo još nije ispričana i koja se tek treba obraditi. Ove su fotografije dio ukupne arhive koja se dugi niz godina sakuplja te pomalo izlazi na svjetlo dana.

Street art postao je neodvojiv dio identiteta oba grada. Fotografije koje prikazujemo na izložbi bilježe trenutke nastajanja (fotografije) i nestajanja bilo kojeg od ovih radova. Upravo prolaznost ulične umjetnosti važna je za dokumentiranje ovih umjetničkih djela koje s ponosom predstavljamo u prostoru Instituta.

Ove su fotografije uvertira u Zagreb Street art festival kojeg smo ove godine posvetili manjim umjetničkim intervencijama. Takve radove na sceni nazivamo “pasteupovima” i “stickerima” a često ih niti ne primjećujemo dok žurno prolazimo ulicama gradova.

Pasteupovi i stickeri se pojavljuju i nestaju prilično brzo. Velika većina takvih radova dio je umjetničke urbane gerile koja neumorno stvara, radi, putuje i oblikuje naše gradove.

Izložba fotografija “Pariz – Zagreb Street art”, autora Krešimira Golubića, otvara se u ponedjeljak, 17. srpnja u 18 sati u Francuskom institutu, Preradovićeva 5, i bit će otvorena do 17. rujna 2023.

Autor fotografija Krešimir Golubić, član umjetničke grupe ZID

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar