Muzej moderne i suvremene umjetnosti izložbom “Odletjeti u eter ili ostati na Zemlji” obilježava 100. obljetnicu rođenja istaknutog hrvatskog umjetnika Ivana Kožarića (1921. – 2020.).

Izložba okuplja radove iz Zbirki Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb i Atelijera Kožarić ( u vlasništvu Grada Zagreba), obitelji Kožarić i Kolekcije Marinko Sudac, a predstavlja crteže, skulpture, slike i tkanine poznatog umjetnika nastale u razdoblju od 1950-ih do 2010-ih godina.

Odabranim radovima izložba upućuje na umjetnikovo osjećanje prirode, od djetinje nadahnutog divljenja svijetu oko sebe do skulptorskog i filozofskog promišljanja prostora, a zamišljena je kao dio službenog zatvaranja Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Ima i simbolike u tome jer nas podsjeća na Kožarićevu instalaciju Stog sijena koja je bila privremeno postavljena uz riječki Korzo, prije nešto više od godinu dana, uoči otvorenja EPK.

Priroda je Kožarića zaokupljala od studentskih dana, kao uzor stvarnosti i kao physis – unutarnji princip bivanja, prirodnog toka, rasta, odnosno života. Od naslućivanja cikličkih izmjena godišnjih doba, kretanja sunca (odbljesak sunca na zidu) i preobrazbi krošnji drveća do bilježenja čovjekova rada u prirodi (prikazi oranica) i skulptorski mišljenih preoblikovanja svijeta, u Kožarićevim radovima pratimo kako je mijena jedini životni i umjetnički zakon, piše u najavi izložbe.

Radno vrijeme MMSU-a:
Utorak – petak 12 – 19; subota,
nedjelja 12 – 17;
ponedjeljkom i blagdanom zatvoreno

Više o izložbi pročitajte OVDJE.

Cijena ulaznice je 20 kuna, cijena s popustom 10 kn (popust mogu ostvariti djeca i mladi do 18 godina starosti, studenti), dok je ulaz na izložbu besplatan za djecu do 7 godina, umirovljenike i nezaposlene, članove strukovnih udruga (HDLU, ULUPUH, AICA, ICOM), te predstavnike medija.

Informacije o izložbi:
kustosica : Kora Girin
postav: Branka Benčić, Kora Girin
tehnički postav: Vanja Pužar, Anton Samaržija

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar