Jesensko programsko razdoblje 2022. Galerija Atelijera Žitnjak otvara svojim prvim javnim događajem priređenim na malonogometnom terenu sa stražnje strane zgrade nakon dugo, dugo vremena.


Izložbom? Pa ne baš, barem ne na uvriježeni izložbeni način.

[FOTO: Urbano.hr]

“Tri kornera penal”* jest, iznad svega, rad koji izravno isprepliće igru i umjetnost: ručni rad i nogomet. To je umjetnički rad koji se, nadalje, poigrava s rodnim klišejima – rad kakav se tradicionalno smatrao ženskim, vezenje ili pletenje, sada muškarac vrši u okruženju nogometa, ponajviše “macho” igre.

[FOTO: Urbano.hr]

U tjedan dana pletenja mreže, Željku Beljanu su nerijetko društvo pravili klinci koji su došli igrati nogomet. Umjetnik kaže kako su ga zamolili može li im zapuniti rupe u metalnoj mreži iza gola jer im onuda često prolazi lopta i nestaje u šumi, u koju ih je strah ulaziti. Tako se realizirao crveni i žuti dodatak iza same mreže.

[FOTO: Urbano.hr]

Nakon što je vlastoručno izradio nogometnu mrežu, umjetnik je i sam postao nogometašem, slaveći svoj dobro obavljen posao sa suigračima i takmacima u timovima koji su se spontano okupiti na licu mjesta. Nova mreža, poslije više od tjedan dana rada, napokon je zablista i obasja igralište današnjeg prostora Atelijera Žitnjak, Centra periferije gdje će i ostati.

[FOTO: Urbano.hr]

“Tri kornera penal” pronalazi uporište u korijenskom doživljavanju umjetnosti i nogometa, kroz narodno znanje i igranje, te tako skida s pijedestala i umjetnost i nogomet, te im vraća podosta od ishodišnog amaterizma, prvenstveno razlog za sudjelovanje svih u zajedničkim ritualu.

[FOTO: Urbano.hr]

Medij je nova nogometna mreža, uz jasno i postojeću loptu, ali i dresove koje je Beljan sam dizajnirao, površina je javni prostor žitnjačkog igrališta, proslava “otvaranja izložbe” je prijateljska nogometna utakmica, a “publike” ― nema. Postoje igrači i navijači koji se međusobno izmjenjuju. Svi redom protagonisti zaokruženog umjetničkog događaja.

[FOTO: Urbano.hr]

*Tri kornera penal je pravilo poznato iz “dječjeg” nogometa, koje kaže da se nakon svaka tri kornera izvodi penal.

Autor teksta najave izložbe: Bojan Krištofić

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!

Ostavi komentar