16. Noći muzeja u petak, 29. siječnja 2021., prvi je put održana putem digitalnih kanala komuniciranja. Održani su i brojni programi uživo, gdje je to bilo moguće, i sukladno epidemiološkim mjerama.

Na digitalnoj platformi nocmuzeja.hr uz informatičku podršku Studia Mikser iz Rijeke, u vremenu od 18:00 do 01:00 sat iza ponoći, zabilježeno je 100.709 pretraživanja prijavljenih programa.

Ove godine iznimno kreativne i atraktivne programe, različita i bogata događanja, izložbe, stalne postave, glazbena događanja, radionice, filmove, spotove i drugo, prilagođene digitalnim kanalima komuniciranja s publikom i najširom javnosti, posjetitelji su mogli pratiti preko digitalnih kanala i medija kao virtualne 3D šetnje, proširenu stvarnost, video mapping, video zapise, filmske projekcije, live stream, itd.

Pregled nekih pretraživanja zabilježenih samo na digitalnoj platformi nocmuzeja.hr, bez brojki pretraživanja izravno na mrežnim stranicama i društvenim mrežama sudionika Noći muzeja:

  • Arheološki muzej Istre u Puli s 13.442,
  • Muzej Đakovštine u Đakovu 7.597,
  • Hrvatski pomorski muzej Split 5.743,
  • Arheološki muzej Zadar 4.788,
  • Memorijalni centar „Nikola Tesla” Smiljan 3.096.

U Zagrebu, koji je pogođen razornim potresom i oštećenjima muzejskih zgrada i fundusa, interes za virtualni posjet tradicionalno je bio veliki za Tehnički muzej Nikola Tesla s (3.039) pregleda, Muzej čokolade (2.544), Arheološki muzej (1.720), Muzej suvremene umjetnosti (1.368), Hrvatski prirodoslovni muzej (1.343), Lauba (1.295)… itd.

U katastrofalnom potresu koji je pogodio Petrinju, Sisak i Glinu i prouzročio velika stradanja i štete stanovništvu, povijesnoj jezgri i institucijama u središtu Petrinje, kao simbolična gesta sudjelovanja u Noći muzeja, održana je izložba na otvorenom u organizaciji djelatnika Galerije “Krsto Hegedušić” i Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja.

Posebno ističemo Dječji vrtić Potjeh u Slavonskom Brodu s 392 pretraživanja, koji je ponudio programe najmlađih o „…važnosti edukacije predškolske djece za očuvanje i razvijanje nacionalne, duhovne, materijalne i prirodne baštine RH, za europski suživot te za razvijanje društva znanja i vrijednosti koje će omogućiti napredak i održivi razvoj…“.

Program OŠ Braće Radić, Bračević, Donji Muć, izazvao je veliki interes, pa je na platformi zabilježeno 1.083 pretraživanja sadržaja, a virtualna izložba učenika predstavila je materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu Dalmatinske zagore i kviz znanja na temu, pod vodstvom prof. Alenke Papak Miljević.

U svojoj poruci organizatorima navela je „..našim učenicima u maloj planinskoj školi približavamo kulturu, mi ne možemo u muzeje, ali zato muzeje donosimo nama…“.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar