Zbog zanimanja publike, trajanje izložbe “Nepoznati Klimt – ljubav, smrt, ekstaza” u Muzeju grada Rijeke produžuje se do 31. ožujka 2022. godine.

Podsjetimo se, izložba donosi originalna platna Gustava Klimta, Ernsta Klimta i Franza Matscha, izrađena da budu ukras novootvorenoga riječkog kazališnog zdanja 1885. godine.

Na djelu su bili mladi umjetnici koji su uspjeli ostvariti suradnju s uglednim bečkim arhitektonskim ateljeom Fellner i Helmer. Gustav Klimt imao je samo 23 godine.

(FOTO: Muzej grada Rijeke)

Izložba omogućuje izravan susret s devet radova slikarske trojke. Publika je na to čekala  nevjerojatnih 136 godina. Slike se prvi i dosad jedini put moglo vidjeti iz gledateljski standardne, ‘normalne’ udaljenosti u travnju 1885. godine, kada su bile izložene u bečkom Muzeju za umjetnost i industriju.

Potom su stigle u Rijeku, gdje ih se postavilo na dvadesetak metara visoke pozicije iznad gledališta i pozornice. Tko ih je tu poželio vidjeti, morao je prilično iskriviti vrat, s dvojbenim učinkom.

Slike su danas u Muzeju grada postavljene na standardnoj udaljenosti i u visini očiju, što im omogućuje doći do punog izražaja. Prilika je to koja se posjetiteljski ne propušta.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar