Muzej za umjetnost i obrt i Francuski institut u Hrvatskoj najavljuju otvorenje atraktivne i jedinstvene izložbe “Moda i strip” koja se otvara 21. veljače povodom stote obljetnice osnutka Francuskog instituta u Hrvatskoj.

Izložba je u zagrebački MUO stigla iz francuskog Muzeja stripa iz centra Cité Internationale de la Bande Dessinée et de l’Image, a javnost će ju moći razgledati od 23. veljače do 28. ožujka 2021.

Izložba će prikazati intrigantan odnos svijeta mode i stripa te njihove međusobne utjecaje. Iz Muzeja stripa u Angoulêmeu na zagrebačkoj će izložbi biti prikazano više od stotinu atraktivnih predmeta iz muzejske kolekcije stripova, izvornih strip tabli i crteža, odjeće i modnih dodataka, parfema, tiskanih arhiva i drugih predmeta.

Među istaknutijim izlošcima domaća će publika moći vidjeti neke od prvih dizajnerskih crteža svjetski poznatih dizajnera Yves Saint Laurenta, Christiana Diora, Thierryja Muglera koji su svoje kolekcije prvo stvarali na papiru i koji predstavljaju značajnu crtačku tradiciju unutar francuske visoke mode, stoji u najavi na stranicama MUO.

Na izložbi će, između ostalog, biti prikazani radovi američkog autora stripova i pionira animiranog filma Winsora McCaya među kojima se ističe strip na kojoj Mali Nemo iz serije Little Nemo in Slumberland prvi put ljubi princezu Slumberlanda, zatim nikad viđeni strip La Vilaine Lulu (Naughty Lulu, Zločesta Lulu) jedinog stripa kojeg je nacrtao dizajner Yves Saint-Laurent.

Među atraktivnim izlošcima koji ovom posve novom temom ističu ulogu i mjesto stripa u svim segmentima umjetnosti bit će izložena i originalna Dior haljina također nastala pod utjecajem devete umjetnosti.

Remek djelo glasovitog američkog karikaturista Georgea McManusa, strip Bringing Up Father i njegovi glavni likovi “Maggie i Jiggs”, nositelj je glavnog vizuala ove atraktivne izložbe.

Svojom originalnošću i nesvakidašnjom tematikom izložba označava važan trenutak u povijesti kulturne uloge stripa. Izložba „”Moda i strip”“ produkcija je Muzeja stripa u Angoulêmeu, koji ima bogatu kolekciju od preko 14 000 originalnih strip tabli i crteža kao i brojnih drugih tiskanih i audiovizualnih predmeta. Ova izuzetna kolekcija jedinstvena je u Europi, piše na stranicama Muzeja za umjetnost i obrt.

Izložba “Moda i strip” u sklopu je šire hrvatsko-francuske suradnje na području stripa, području na kojem Hrvatska i Francuska dijele snažnu i živu tradiciju. Izložba je realizirana u suradnji i uz financijsku potporu Francuskog instituta u Hrvatskoj, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Zagreba, u partnerstvu sa centrom Cité Internationale de la Bande Dessinée et de l’Image u Angoulêmeu.

Više o obljetnici Francuskog instituta u Hrvatskoj:
www.institutfrancais.hr

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar