Jedan od najvećih i najstarijih umjetničkih muzeja u Hrvatskoj, zagrebački Muzej za umjetnost i obrt, u danima stradanja i izolacije, svojim je posjetiteljima kao i svim ljubiteljima umjetnosti otvorio vrata svoga fundusa i izložbi na čak sedam velikih međunarodnih digitalnih platformi.

Od 360 View šetnje po Muzeju, preko izložbi vjenčanica i satova, europske secesijske baštine, pa do više desetaka tisuća digitaliziranih muzejskih predmeta, sve je to dostupno javnosti u sklopu kulturnih digitalnih platformi.

Riječ je platformama koje su rezultat višegodišnjeg rada Muzeja na digitalizaciji muzejskog sadržaja i gotovo deset godina suradnje na brojnim međunarodnim kulturnim projektima poput Googleovog projekta Arts & Culture, najveće europske internetske kulturne platforme Europeana, međunarodnog projekta digitalizacije europske secesijske baštine Partage plus, digitalizacije muzejskog fundusa Athena Plus, zatim europskog projekta zaštite i promocije secesijske baštine Art Nouveau Danube, projekta Museum with no Frontiers te najnovije digitalne platforme za očuvanje i razmjenu znanja tradicionalnih obrtnika i dizajnera MADE IN.

Zahvaljujući projektu Google Arts & Culture Muzej za umjetnost i obrt je omogućio virtualnu šetnju i otkrivanje umjetničkih zbirki i muzejskog fundusa na on line platformi https://artsandculture.google.com/.

MUO je prvi muzej u Hrvatskoj koji se još 2016. godine pridružio velikom međunarodnom Googleovom projektu Google Cultural Institute, u okviru kojeg se razvio Google Arts & Culture te je tako zahvaljujući 360 View pregledniku moguće virtualno razgledati Stalni postav muzeja, a razvijene su i tri digitalne izložbe.

Osim 360 View preglednika uz pomoć kojeg možete prošetati Muzejem, na poveznici Googleovog projekta “We Wear Culture” odnosno “Nosimo kulturu” u kojem je Muzej za umjetnost i obrt sudjelovao uz bok najvećim svjetskim muzejima, mogu se pogledati dvije virtualne izložbe – izložba vjenčanica “U dobru i zlu” od 1865. godine do suvremenog doba te izložba “Stoljeće ručnog sata”.

Također, jedna od najznačajnijih i vodećih mrežnih platformi za kulturu Europske unije na kojoj je MUO prisutan je Europeana – najveća europska internetska kulturna platforma digitaliziranog sadržaja slobodnog za pretraživanje.

U okviru Europeane MUO je relizirao dva velika projekta, Athena Plus i Partage Plus. U sklopu projekta Athena Plus MUO je Europeani isporučio čak 51.705 digitaliziranih zapisa koji se odnose na predmete iz fundusa muzeja, dok je sudjelujući u međunarodnom projektu digitalizacije europske secesijske baštine Partage Plus MUO digitalizirao brojne predmete lijepe i primijenjene umjetnosti, fotografije, razglednice, arhitektonske nacrte i fotografije arhitekture iz razdoblja secesije.

Projektom se stvorila baza čak više od 75 000 digitalnih zapisa, uključujući i dvije tisuće 3D modela stručno odabranih predmeta. Hrvatska je ovoj brojci pridonijela 5176 zapisa, te 135 3D modela.

MUO je prisutan i na jednako važnoj i već dobro poznatoj međunarodnoj platformi Muzej bez granica odnosno Museum With No Frontiers koja predstavlja do sada najveći tematski on line virtualni muzej. U ovkiru suradnje sa MWNF razvijene su dvije tematske digitalne izložbe, Discover Baroque Art i Discover Carpert Art u kojima se nalaze predmeti europskog baroka i tepisi iz fundusa MUO.

Posljednja, najnovija platforma i inicijativa MADE IN koja je predstavljena istoimenom izložbom u MUO u veljači ove godine u sklopu obilježavanja 140 obljetnice Muzeja, donosi svojevrstan arhiv razmjene znanja i dijaloga između tradicionalnih obrtnika i suvremenih dizajnera s ciljem očuvanja tradicionalnih obrta.

U nastavku donosimo linkove na sve navedene sadržaje Muzeja za umjetnost i obrt.

GOOGLE ARTS & CULTURE
https://artsandculture.google.com/
ATHENA PLUS
http://athena.muo.hr/
PARTAGE PLUS
http://partage.muo.hr/
EUROPEANA
https://www.europeana.eu/
ART NOUVEAU DANUBE
https://www.andanube.eu/
MUSEUM WITH NO FRONTIERS
http://www.museumwnf.org/
MADE IN
https://www.madein-platform.com/exhibition

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar