Popularna zagrebačka ljetna Scena AMADEO, u suradnji s Hrvatskim prirodoslovnim muzejom, u svojoj 23. sezoni nastavlja sa serijom izložbi posvećenih prerano preminuloj članici programskog odbora scene, slikarici i grafičarki Izabeli Šimunović.

Ove godine izbor je pao na akademskog slikara Domagoja Roginu koji će od danas u Galeriji ŠIRA predstaviti izložbu slika Vrijeme oseke.

[FOTO: Scena Amadeo]

Od 2010. godine do danas u seriji izložbi izlagalo je dvanaest hrvatskih likovnih umjetnika koji svoju inspiraciju traže u prirodoslovlju.

[FOTO: Scena Amadeo]

„Uspijemo li s prirodom uskladiti našu svijest o sebi i drugima, a istovremeno i ukrotiti, pa i pokoriti tu istu prirodu, ne dozvoliti joj da nas vuče sa sobom svojom slijepom destruktivnošću, odnosno uspijemo li zaplivati s morskim psima, možemo uvidjeti cjelinu spoznaje. To je cjelina sklada i nereda, vizija divljine i blagosti u istom trenutku. Mislim da upravo to uspijeva dati Domagoj Rogina na svojim slikama.“ – napominje u svom predgovoru izložbi povjesničar umjetnosti Feđa Gavrilović

[FOTO: Scena Amadeo]

U ovoj seriji izložbi izlagali su mnogu hrvatski umjetnici poput Izabele Šimunović, Vladimira Filakovaca, Manuele Pauk i Ivone Jurić. Uz promociju hrvatskih likovnih ovaj jedinstveni projekt sadrži u sebi još jednu bitnu odrednicu – svi likovni umjetnici koji izlažu obavezni su dati jedan svoj rad s izložbe kao poklon Hrvatskom prirodoslovnom muzeju, čime je postavljen temelj danas već respektabilnoj muzejskoj likovnoj zbirci.

Izložbu možete pogledati do 22. srpnja.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!

Ostavi komentar