Danas se otvara izložba Ivan Meštrović (1883. – 1962.): Kipar i građanin svijeta u Galeriji grada Praga. Njegovo prvo predstavljanje izvan domovine i Beča bilo je upravo u Pragu 1903. godine, na X. izložbi umjetničkoga udruženja Mánes, na kojoj je sudjelovao s drugim hrvatskim umjetnicima i umjetnicama.

Izložba istražuje poziciju hrvatskoga kipara Ivana Meštrovića u kontekstu srednjoeuropskog kiparstva početkom 20. stoljeća te njegovih veza s češkim političarima i umjetnicima. Meštrović je stvorio iznimno bogatu mrežu kontakata sa svojim suvremenicima, a unutar nje posebno se izdvajaju susreti s češkim umjetnicama i umjetnicima, političarima i političarkama.

[FOTO: Tomáš G. Masaryk]

Izložbeni projekt također ima za cilj obnoviti interes za medij kiparstva. Skulpturalni opus Ivana Meštrovića, proizveden i raspršen diljem Europe i inozemstva, služi kao studija slučaja umjetničke prakse definirane ne samo lokalnom ukorijenjenošću već i međunarodnom uvjetovanošću, društvenom potražnjom i klimom. Izložba je koncipirana kao karta Europe u okviru koje je Meštrović izlagao i stvarao.

Na izložbi je sabrano ukupno 166 izložaka, od čega 43 iz hrvatskih zbirki. Izlaže se i 18 Meštrovićevih djela iz čeških zbirki, te 7 skulptura iz Narodnog muzeja u Beogradu. Njima su pridružena djela Augustea Rodina posuđena iz Musée Rodin u Parizu, te djela čeških umjetnika iz zbirke Galerije grada Praga i drugih institucija. Izložbu prati dvojezični, češko-engleski katalog s tekstovima čeških, francuskih i hrvatskih autora.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!

Ostavi komentar