Od utorka, 10. ožujka 2020. ljubitelji umjetničke fotografije moći će uživati u izložbi Rino Gropuzzo: Fotomorfoze u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt.

Nakon niza samostalnih i grupnih izložbi diljem svijeta, riječki majstor fotografije predstavit će zagrebačkoj publici retrospektivu bogatog opusa koju je u svibnju 2019. postavio u Palači Gopcevich u Tstu u organizaciji Hrvatske zajednice u Trstu.  

A taj opus riječkog fotografa međunarodno profilirane karijere uključuje modne, reklamne, beauty, erotske, pejzažne i umjetničke fotografije.

Rino Gropuzzo se bavi fotografijom od ranih 70-ih godina. U ranim 80-ima posvećuje joj se profesionalno kada duže periode provodi u Parizu i Milanu potom Ateni i Los Angelesu.

U Milanu se stručno usavršava u umjetničkoj i modnoj fotografiji te počinje surađivati s milanskom agencijom „Marka“.

Kustos izložbe Tomislav Čop, povjesničar umjetnosti, odabirom fotografija naglašava slojevitost autorovog pristupa te njegov fotografski talent. Stoga je izložba osmišljena po prepoznatljivim tematskim poglavljima i ciklusima koji čine Gropuzzov opus.

Najznačajniji su kanonizirana ljepota u motivu ženskog akta, portreta i prikaza raščlanjena na figure snimljene u studiju, arhitekturalnom ambijentu (industrijske arheologije) i prirodi; narativni narativni ciklusi; geometrizirajuća figuracija; pejzaži i organska figuracija detalja te modna fotografija.

Otvorenje izložbe je u utorak, 10. ožujka 2020. u 19 sati, a posjetitelji će Gropuzzov bogati opus u Muzeju za umjetnost i obrt moći pogledati do nedjelje, 5. travnja 2020.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar