U Galeriji AMZ od 13. do 30. travnja 2021. godine svi ljubitelji stripa mogu uživati u 20 tabli predstavljenih na izložbi “Putovanje stripom po Belgiji” koja je u hrvatsku metropolu došla zahvaljujući Veleposlanstvu Belgije u Zagrebu.

Ovaj medij i u Hrvatskoj ponovno dobiva na popularnosti, kako kod mlađe, tako i kod starije publike, pa vjerujemo da će veći broj obožavatelja “devete umjetnost” pohoditi ovu izložbu na koju je ulaz – besplatan.

Izložbu “Putovanje stripom po Belgiji”, kako piše u najavi, oblikovalo je nekoliko generacija autora stripova, od Flandrije do Valonije preko Bruxellesa. Koliko je strip važan dio kulture Belgije, pokazuje i podatak da u Bruxellesu već 27 godina postoji muzej koji se bavi isključivo stripom.

U Muzeju stripa se čuvaju i stripovi predstavljeni u Galeriji AMZ. Jedan od najpoznatijih strip junaka je kauboj Lucky Luke, a boje njegove odjeće su iste kao i boje belgijske zastave, što nam odaje odakle dolazi.

Među poznatijima su i Štrumpfovi, Gaston te Tintin, možda i najveći ambasador belgijskog stripa o kojem je poznati redatelj Steven Spielberg 2011. snimio i avanturistički film: “Avanture Tintina: Tajna jednoroga”.

PUTOVANJE STRIPOVIMA PO BELGIJI
Galerija AMZ, Pavla Hatza 6
Od 13. do 30. travnja 2021.
Kustosice izložbe: Hana Ivezić, Jana Kopáčková
Ulaz besplatan

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar