Ovaj četvrtak otvara se zanimljiva izložba u Modernoj galeriji u Ljubljani. Uz same umjetnine biti će prikazani i radovi na njihovoj zaštiti.

Riječ je o izložbi UP CLOSE/OD BLIZU/IZBLIZA o čuvanju, zaštiti i konzerviranju-restauriranju moderne i suvremene umjetnosti. Ona je rezultat zajedničkog višegodišnjeg projekta MG+MSUM u Ljubljani, ALUO u Ljubljani i MSU u Zagrebu.

[FOTO: PR]

Kod konzerviranja-restauriranja moderne i suvremene umjetnosti nema rutine. Svi predstavljeni postupci otkrivaju raznolikost pristupa i svojom međusobnom povezanošću olakšavaju razumijevanje problematike koja pokriva razdoblje od početka 20. stoljeća do danas.

[FOTO: MSU]

U nekim slučajevima fokus je na etičkim pitanjima, u drugima na istraživanju strukture materijala, tehnologije izrade umjetničkog djela ili uzroka oštećenja koja su nastala ili se još uvijek događaju, u trećima na samom konzervatorsko-restauratorskom postupku, dok su rješenja ponekad vezana uz preventivnu zaštitu. Potonje također uključuje podizanje svijesti šire javnosti (svih generacija, uključujući i ranjive skupine), čije razumijevanje i pristup može značajno doprinijeti dugovječnosti umjetničkih djela..

[FOTO: MSU]

Jedan od izložaka prikazuje čišćenje grafita s murala Open My Eyes That I May See naše umjetnice OKO. Mural dugačak 90 metara nalazi se na zapadnom platou zgrade MSU-a, a prošle godine s njega su uklonjeni nagrdi natpisi. Uz OKO, među izloženim umjetnicima su Boris Bućan, Ljerka Šibenik i Raša Todosijević.

Izložba je otvorena do 2. travnja 2023. godine.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!

Ostavi komentar