Izložba “Na vrhu jezika” želi pokrenuti razgovor o utjecaja jezika na odnose moći, uključenosti i isključenosti. Jesmo li svjesni kako se jezikom i jezičnim pitanjima manipulira? Koristimo li mi jezik ili jezik koristi nas?

Jezik je, kako tvrdi filozof Slavoj Žižek „primarno i najveće sredstvo podjele“, uzrok sukoba temeljenim na nesporazumu. Upravo to propituje ova izložba – kako toj prepreci pristupiti subverzivno i nesporazum shvatiti kao temelj sporazuma?

[FOTO: Pogon]

Ova izložba rezultat je to projekta NOVAci nastalog u suradnji WHW-a i Pogona. U sklopu projekta iskusne kustosice Ana Kovačić i Lea Vene pet su mjeseci mentorirale mladu kustosicu Antonelu Solenički u pripremanju izložbe.

[FOTO: Pogon]

Na vrhu jezika okuplja umjetnike i umjetnice iz regije koji se temom jezika bave iz različitih perspektiva. Različitost radova ukazuje na slojevitost ove teme, no ono što im je zajedničko, osim regionalne pripadnosti, su i osobne priče o migraciji, usvajanje novih umjetničkih jezika te utjecaj istog na njihovu prihvaćenost i pristup društvenim sferama. Izložba afirmira moć umjetnosti da protrese postojeće odnose i proširi nametnute granice njihovim širenjem, rušenjem i brisanjem.

[FOTO: Pogon]

Imate priliku vidjeti rad Neže Knez Faces of Voice koji istražuje govora tijela, prije svega facijalnih ekspresija, i glasa. Zatim, video rad Tante aus Deutschland umjetnice Mile Panić, snimku je razgovora umjetnice i njenih dviju tetki koje su za vrijeme rata u Bosni migrirale u Njemačku. Rad Granice jezika umjetnika Žarka Aleksića koji propituje pitanje mentalnih i fizičkih granica: gdje su granice i tko o njima odlučuje? Te naposljetku, rad My language is my awakening Petra Vranjkovića koji svojim izgledom referira na nadgrobnu ploču referenca je na maorsku poslovicu “My language is my awakening, my window to the soul”.

Izložba je otvorena do 28. siječnja u Galeriji Nova, Teslina 7.

[NASLOVNA FOTOGRAFIJA: Pogon]

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!

Ostavi komentar