Od ponedjeljka, 11. svibnja Hrvatsko narodno kazalište krenulo s pokusima, a za četvrtak, 14. svibnja u 18 sati, spreman je jedinstven umjetnički događaj koji će trajati cijeli vikend.

Riječ je o projektu “Nekoliko dana premijere” što ga je zagrebački HNK postavio s umjetnikom Davidom Maljkovićem koji će scenografski fundus iz raznih predstava prenijeti u javni prostor, odnosno na travnjake ispred Hrvatskoga narodnog kazališta.

David Maljković izlagao je u najprestižnijim svjetskim institucijama a krajem svibnja trebao je pripremiti scenografiju za premijeru predstave Kafka na žalu Harukija Murakamija u režiji Ivice Buljana koja će biti izvedena iduće sezone.

Novonastala situacija nametnula je nove rutine i naše aktivnosti su izgubile zvuk, naše projekcije su prestale komunicirati s nama, a dodatno stradanje grada za vrijeme potresa dovelo je do promjene stanja u kulturnome krajoliku. U ovom novouspostavljenom realitetu kao mala gesta i intervencija u kazališni eksterijer nastaje i ovaj projekt.

Koristeći to kao sirovinu, David Maljković uspostavlja dijalektički odnos s postojećim elementima prijašnjih scenografija razvijajući novu prostornu strukturu te kroz izmještanje afirmira njihovu kontinuiranu temporalnost. Ova nova materijalnost nadilazi status definirana artefakta i kroz proces nove gradnje, dobiva drugačije oblike društvenosti. Postavljeni elementi na kazališnom travnjaku, zanemaruju svoju formalnu autonomiju te s obzirom da nisu prikazani u cijelosti, zaigrano kompromitiraju svoju zadanu poziciju i postaju označitelji promjene smjera.

Naracija koja postoji u ishodišnoj točki svakog elementa scenografije za pojedinačne predstave, ne posreduje se izravno nego se kriptira i otvara nove značenjske procese. U potrazi za produkcijom smisla, od elemenata jučerašnje izvjesnosti stvaraju se nove kompozicije i postavljaju ispred građana koji postaju protagonisti njezine ostvarivosti.

David Maljković rođen je 1973. u Rijeci. Živi i radi u Zagrebu. Samostalno je izlagao u poznatim svjetskim galerijama, poput The Renaissance Society u Chicagu, Palais de Tokyo u Parizu, Kunstmuseum u Sankt Gallenu, BALTIC Centre for Contemporary Art u Gatesheadu, Kunsthalle u Baselu, Van Abbenmuseum u Eindhovenu, Secession u Beču. Izlagao je na 11. Gwangju biennaleu, 56. venecijanskom biennaleu, 29. biennaleu u Sao Paolu, 11. i 9. istanbulskom biennaleu i dr. Njegovi su radovi dijelovi kolekcija brojnih svjetskih muzeja, među ostalima Centra G. Pompidou u Parizu, MUMOK-a u Beču, Museo Reina Sofia u Madridu, MoMA-e u New Yorku, Stedelijk muzeja u Amsterdamu, Tate kolekcije u Londonu.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar