U petak, 12. ožujka u zagrebačkoj Galeriji SC bit će otvorena izložba Ive Ćurić, asistentice na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, pod nazivom http://www.allabouteverything.org.

Njome 37-godišnja umjetnica promišlja koncept informacije danas, u vremenu virtualne i proširene stvarnosti, umjetne inteligencije, interneta, mobilnih mreža.

Izložba se u petak može pogledati od 18 sati do 21 sat, a bit će otvorena do 27. ožujka radnim danom od 12 do 20 sati, te subotom od 10 do 13 sati.

Čovječanstvo je tijekom povijest prolazilo i razvijalo se kroz nekoliko revolucija, od agrarne preko industrijske do informacijske, u kojoj trenutno živimo. Virtualna i proširena stvarnost, umjetna inteligencija, internet stvari, mobilne mreže pete generacije neki su od ključnih pojmova koji obilježavaju suvremeno informacijsko društvo.

Ubrzani razvoj tehnologije dovodi do toga da ono što se danas smatra novim, sutra već može biti zastarjeli trend. Nove tehnologije kao važan i učinkovit alat redefiniraju način života i njegovu dinamiku, a zbog brzine kojom inovacije mijenjaju svijet povećava se potražnja za novim informacijskim i komunikacijskim tehnologijama, piše u predgovoru izložbe Tereza Teklić.

Prema najnovijim dostupnim podatcima, početkom 2021. godine na Zemlji je živjelo 7,83 milijarde stanovnika. Od toga 66,6 posto svjetske populacije svakodnevno se koristi mobilnim uređajima, a internetu može pristupiti 59,5 posto ljudi.

Prosječni korisnik interneta dnevno gotovo 7 sati provede na mreži, što je dva puna dana tjedno. Dostupnost i pronalaženje informacija glavni je razlog zašto se ljudi povezuju na internet, a gotovo dvije trećine korisnika u svijetu navodi upravo to kao jednu od glavnih motivacija.

No što je zapravo informacija? Tko je vlasnik informacija? Gdje se točno pohranjuju informacije? Kako zaštiti sebe od informacija? Na koji se način može utvrditi istinitost informacija? Tko je odgovoran za njihovo širenje? Njihova ključna uloga u društvu otvara neka bitna etička pitanja, a upravo su ta pitanja polazište razmišljanja i novoga umjetničkog istraživanja Ive Ćurić.

Sadržaj umjetničkog rada pritom postaje sama informacija. Ćurić iz temelja promišlja koncept informacije, prije svega onih prisutnih na internetu, pokušavajući prodrijeti kroz njegove brojne slojevite strukture i kompleksne procedure iz pozicije konzumenta.

Središnji dio interaktivne instalacije veliki je objekt koji izgledom podsjeća na upravljačke ploče u kontrolnim sobama elektrana s pomoću kojih se održavaju složeni sustavi.

S obzirom na samu širinu koncepta informacije i brojne neistražene aspekte koje tek treba dokučiti, Iva Ćurić instalaciju shvaća kao svojevrsni poligon za daljnja promišljanja i moguću nadogradnju. To je svakako nešto što je svojstveno njezinu umjetničkom pristupu, stoji, među ostalim, u predgovoru Tereze Teklić koji možete u cjelosti pročitati OVDJE.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar