Ovaj četvrtak (19. svibnja) u HDD galeriji u Boškovićevoj 18 otvara se izložba Ivana Ivezića pod nazivom Tihi Obrt. Riječ je o retrospektivnoj izložbi umjetnikovih grafičkih radova od 1967. do 1997. godine.

Bit će ovo prvi izložbeni pregled opusa jednog od najproduktivnijih domaćih dizajnera omotnica gramofonskih ploča. Ivan Ivezić radio je za diskografsku kuću Jugoton, današnji Croatia Records, a na njegovim vizualima odrasle su brojne generacije.

[FOTO: Dizajn.hr]

Osim samih omota, izložba donosi i mnoštvo drugih materijala poput plakata, reklama, fotografija i arhivskih predmeta.

[FOTO: Dizajn.hr]

Postav Tihog obrta podijeljen je u šest segmenata. Predstavljene su omotnice ploča te popratni reklamni materijal za glazbena izdanja. Zatim fotografije Ivana Ivezića korištene za omote ploča.

Slijede odbijena grafička rješenja urednika Jugotona pa segment privatnih obiteljskih fotografija koje su poslužile kao objekti za omote. Filmski plakati reduciranih tehnika sitotiska za Filmoteku 16, te stripovi iz produkcije GTS Mauri koje je crtao Ivezić, a na posljetku vlastiti crteži korišteni za ovitke.

[FOTO: Dizajn.hr]

Posjetitelji će moći vidjeti i kako je izgledala abecedno posložena kartoteka vizuala koju je Ivezić imao pripremljenu u svom ateljeu i na taj način optimizirao svoj rad, najavljuje HDD.

[FOTO: Dizajn.hr]

Izložba uključuje i period nakon odlaska iz Jugotona kada se Ivezićev Eksperimentalni atelje polako uspavljuje. No Ivezić ni dan danas ne miruje, bar ne oko svakodnevnih popravaka te šetnje do svoje radionice.

[FOTO: Dizajn.hr]

U internetskoj bazi Discogs javno je dostupno preko 2.250 omota. Ovaj popis nije potpun i mogao bi se mnogostruko proširiti proučavanjem Jugotonovog arhiva.

Nažalost, većina vizuala za promotivne kampanje je nestala bacanjem, prodajom ili jednostavnom nebrigom. Ova izložba na neki način pokazat će kontinuirani nestanak jedne značajne ostavštine, odnosno samo fragmente onoga što je ostalo.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!

Ostavi komentar