U Relativnoj galeriji (Pomerio 18) u Rijeci od 19. svibnja do 5. lipnja održava se izložba pod nazivom “Gospođa kipar / Madame sculpteur” koja prezentira suvremeno kiparstvo načinjeno ženskom rukom.

Izložba kojoj je organizator udruga Kreativna industrija Europe može se razgledati u radnom vremenu galerije utorkom, srijedom i subotom od 10 do 12 sati te ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom od 17 do 19 sati.

I jedna dodatna zanimljivost. Zadnjeg dana izložbe 5. lipnja od 10 do 12 sati zakazan je performans “Kiparica u nastajanju” na kojem će umjetnica Lea Maravić uživo pred publikom izrađivati kip prema modelu.

Zašto tema ženskog kiparstva? Više o tome u službenoj najavi izložbe:

Kroz povijest gotovo da i ne susrećemo slavne kiparice, pogotovo ne s Balkana, regije gdje su žene stoljećima bile sputavane. Iako je to danas drugačije, kolektivna percepcija ipak će kiparstvo svrstati u „muško zanimanje”. Dok se borimo s nesvjesno usvojenim predodžbama i predrasudama, pitanje se proteže i šire – u kolikoj mjeri su žene i danas spremne da se upuste u „muška posla” ovdje gdje smo se pukim slučajem obreli, rodili, naslijedili vrijednosti, mi južnjaci, kulturno prilično ukorijenjeni u tradicionalne obrasce. U duhu ovih pitanja, nije nebitno spomenuti i da je generalni pokrovitelj izložbe Udruga poslovnih žena Krug. Žene pomažu ženama da budu vidljive i prenose istinu o ženama.

Ovom izložbom svjedočimo snazi ženskog stvaralaštva koje nosi kompleksnu informaciju, intimnu i društvenopolitičku, u civilizacijskom trenutku gdje su muške i ženske uloge nejasno razgraničene te potiču mnoga pitanja. Odgovore će svaki posjetitelj izložbe potražiti u presjecima osobnih i kolektivnih iskustava. Naše gospođe kipar, koje svojim nježnim rukama režu, klešu, vare, leme, bruse, pile, dube, pale, vladaju tehnikama, ali i miluju materijal, te mu udahnjuju život i dušu, vrijedne su svake pažnje i poštovanja, a ovom izložbom im to upravo i ukazujemo“.

Udruga Kreativna industrija Europe je s ovom izložbom već napravila međunarodnu turneju. “Gospođa kipar / Madame sculpteur” je u travnju izlagana u Villachu, u galeriji Tart. Čim su mjere stožera dopustile ponovni rad galerija, izložba je brzo i uspješno prenesena u Rijeku.

“Sa znatiželjom promatramo i hoće li naša uobičajeno suzdržana publika izraziti divljenje kiparicama i spremnost na kupovinu radova u trenutku kad umjetnosti raste cijena, upravo iz razloga urušavanja vjere u društvo u kojem je profit glavni pokretač”, poručuju iz udruge Kreativna industrija Europe te vjeruju u uspjeh riječke izložbe na kojoj izlažu pretežno renomirane umjetnice s akademskim titulama, ali i dvije umjetnice iz redova amatera.

Njihova su imena: Georgette Yvette Ponté, Darija Stipanić, Dijana Iva Sesartić, Višnja Laginja, Roberta Weissman Nagy, Dijana Trtanj, Nina Lekić, Marina Vlašić, Lana Gržetić, Ljiljana Fučkor-Grahovac, Renata Vojnić, Mirta Grandić, Lea Maravić i Dijana Lukić.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar