Nakon zvjezdanog uspjeha u Europi, Aziji i Australiji, neobična, ali fantastična izložba djela Vincenta Van Gogha, koja kod posjetitelja stimulira sva osjetila, prvi put dolazi u SAD – u Muzej Salvadora Dalíja na Floridi i u Muzeju umjetnosti Indianapolis u Newfieldsu. Otvorenje izložbe Van Gogh Live bit će 21. studenog najprije u St. Petersburgu na Floridi.

Prema riječima organizatora, to je prvi američki muzej u kojem se održava izložba takvih razmjera. Kroz stropnu digitalnu projekciju blizu 3000 pokretnih slika osvijetlit će živopisne poteze Vincenta van Gogha u prizorima, kako kažu, većima od života, pružajući posjetiteljima priliku da učinkovito zakorače u svijet poznatih slika nizozemskog umjetnika.

Glazbena zvučna kulisa pratit će projekcije, sinkronizirano s pokretim zaslona, da bi izložba izazvala osjećaj poput sna, dok će se mirisne arome širiti kroz čitavu dvoranu kako bi posjetitelji muzeja doslovno mogli zastati i osjetiti miris suncokreta (“Sunflowers“, poznata Van Goghova slika op.a.), objasnili su organizatori.

Foto: Grande Experiences

Kada govorimo o organizatorima, izložba je zamisao australskog Grande Experiences koji je s njom već gostovao u 50 gradova širom svijeta nakon što je debitirala u Parizu 2019. godine. Organizatori dodaju da je to sada doslovce najposjećenija multisenzorna izložba na svijetu.

Izložba će u travnju završiti svoj nastup na Floridi, u St.Petersburgu i preselit će se prema sjeveru do Indianapolisa i nove iskustvene galerije u Newfieldsu. Izložba će zauzeti čitav četvrti kat muzeja s gotovo 30.000 četvornih metara uronjenih u digitalnu umjetnost, čime će to postati najveći kontinuirani izložbeni prostor u 137-godišnjoj povijesti muzeja.

Foto: Grande Experiences

Kustosi Muzeja umjetnosti Indianapolis se nadaju da će privući što raznolikiju publiku koja nastoji iskusiti i uživati u umjetnosti u manje formalnom okruženju od tradicionalne galerije. Hoće li im to uspjeti, saznati ćemo tek u travnju sljedeće godine.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar