Povodom stote obljetnice rođenja Ede Murtića, jednog od najznačajnijih hrvatskih umjetnika druge polovice 20. stoljeća, u četvrtak, 13. svibnja u 19:15 sati u Muzeju suvremene umjetnosti bit će prikazan dokumentarni film redatelja Milana Bešlića – “Edo Murtić 1921.-2005.”

Prije projekcije, o Edi Murtiću kao vodećoj ličnosti regionalnog visokog modernizma i najutjecajnijem slikaru druge polovice 20. stoljeća u Hrvatskoj i Jugoslaviji govorit će ravnateljica MSU-a dr. sc. Snježana Pintarić i gost Branko Franceschi, istaknuti likovni kritičar i kustos, ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, piše u najavi na stranicama MSU-a.

Edo Murtić, Pas i riba, 1955. (FOTO: MSU)

Tribina i filmska projekcija održavaju se u sklopu Dana Ede Murtića, a ulaz je slobodan. Za sve koji žele prisustvovati tribini i projekciji filma, međutim, obavezna je najava na email: recepcija@msu.hr jer će broj posjetitelja biti ograničen u skladu s epidemiološkim mjerama.

Dokumentarni film “Edo Murtić 1921.-2005.” satkan je od materijala iz bogate arhive Hrvatske radiotelevizije i prikazuje Murtićevo djelo kroz karakteristične stvaralačke faze. O koncepciji Dana Ede Murtića i filmu govorit će i autor, likovni kritičar Milan Bešlić.

Edo Murtić je jedan od rijetkih hrvatskih umjetnika čija se djela nalaze u zbirkama renomiranih muzeja i galerija u svijetu, od Tate Gallery do Peggy Guggenheim Collection.

Edo Murtić, umjetnik raznovrsna i bogata opusa, svoj je izraz izgrađivao kroz brojne likovne tehnike koncipirajući ga na visokim likovnim vrijednostima. Brojnim samostalnim izložbama u zemlji i diljem svijeta potvrđivao je svoju specifičnu autorsku individualnost.

Rođen je u Velikoj Pisanici 4. svibnja 1921. godine. S obitelji seli u Zagreb 1925. godine. Završio je Obrtnu školu, današnji ŠPUD, u Zagrebu. Od 1940. do 1941. školuje se u klasi Petra Dobrovića u Beogradu, a potom od 1941. do 1943. na zagrebačkoj akademiji u klasi Ljube Babića.

Edo Murtić, Manhattan, 1952. (FOTO: MSU)

Murtić je ostvario više od stotinu i pedeset samostalnih izložbi te sudjelovao na oko tristotinjak skupnih, među kojima su gotovo sve najznačajnije svjetske izložbe poput Documente u Kasselu te bijenala u Sao Paolu i Veneciji.

Edo Murtić je jedan od rijetkih hrvatskih umjetnika koji su stekli svjetsko priznanje i čija se djela nalaze u zbirkama renomiranih muzeja i galerija u svijetu, od Tate Gallery do Peggy Guggenheim Collection. Živio je i radio u Americi, Kanadi, Zagrebu i Vrsaru. Umro je 2. siječnja 2005. godine.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar