Muzej suvremen umjetnosti u Zagrebu proširio je svoj postav replikama nekih od najznačajnijih djela suvremene umjetnosti. Tako je muzej postao pristupačniji slijepim i slabovidnim posjetiocima.

Riječ je o rezultatu višegodišnjeg projekta BEAM UP (Blind Engagement in Accessible Museum Projects) / PRISTUP (Uključivanje slijepih u pristupačne muzejske projekte) koji se vodi geslom „sa slijepima za slijepe”. Usporedo s partnerskim institucijama u Italiji i Irskoj, Hrvatska je na jesen 2020. godine započela s prilagodbom i proširenjem muzejskog postava pod nazivom „Zbirka kao glagol“, čije se otvorenje održalo prošli tjedan.

[FOTO: MSU]

Posjetitelji imaju priliku taktilno doživjeti replike, taktilne modele i reljefe napravljene po uzoru na originalna djela, od grafita Igora Grubića we build the museum, the museum builds us do Ruševine Ivana Kožarića preko Malampije Eugena Fellera pa sve do konceptualnog rada Mladena Stilinovića.

Prilagodbe suvremenih umjetničkih djela, nerijetko izvedenih atipičnim materijalima i tehnikama, i u različitim medijima, bila je eksperimentalan projekt u kojem su bili uključeni brojni suradnici.

[FOTO: MSU]

Postav prati i audiovodič koji, osim što sadrži informacije o djelu, vodi taktilni doživljaj posjetitelja i usmjerava njihovo kretanje prostorom. Dostupan je na recepciji u obliku MP3 uređaja ili putem aplikacije Navilens na mobilnim uređajima, posebno prilagođene slijepim osobama. Na recepciji je također moguće preuzeti poveze za oči, ukoliko i videće osobe žele iskusiti usmjereniji taktilni doživljaj.

Od siječnja 2023. posjetitelje očekuju vodstva koje će provoditi kustosice projekta te slijepi i slabovidni članovi lokalne radne/stručne skupine, namijenjena osobama s oštećenjima vida, ali i videćim osobama. U sklopu prilagodbe MSU-a slijepim osobama osiguran je pristup Muzeju preko platoa na južnoj strani, uz Aveniju Dubrovnik.

Više informacija na web stranici MSU-a.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!

Ostavi komentar