Svake zime od 1989. godine u Jukkasjärvi, švedskom gradiću od jedva 550 stanovnika, rađa se nevjerojatni hotel od leda. Ovoga prosinca u tom mjestu smještenom nekih 200 km sjeverno od Arktičkog kruga nastao je 31. po redu “Icehotel” kojeg zbog specifične situacije uzrokovane koronavirusom neće posjetiti 60.000 ljudi kao što je dosad bilo uobičajeno.

No za sve one koji zbog putničkih zabrana i restirikcija neće moći doći u Jukkasjärvi, a takvih je jako puno, domaćini su se potrudili napraviti posebno interaktivno Instagram iskustvo bazirano na proširenoj stvarnosti (“augmented reality”). U taj nevjerojatni svijet hotela od leda možete zaviriti i vi putem ovog linka.

CEREMONY HALL SKOGEN – dizajn Anna Öhlund & John Pettersson (FOTO: Asaf Kliger)

Inače, posjetitelji će moći ‘iskusiti’ snijeg i led 31. izdanja Icehotela sve do 11. travnja sljedeće godine kada se hotel zatvara za sezonu i topi pod proljetnim suncem, dok će njegova stalna inačica Icehotel 365 biti otvoren tijekom cijele godine.

TOYBOX – dizajn Wouter Biegelaar & Viktor Tsarski (FOTO: Asaf Kliger)

Kristalno prozirni led, materijal od kojeg je hotel izgrađen, skuplja se svake godine od rijeke Torne koja ‘posuđuje’ nekoliko stotina tona leda koliko je potrebno za njegovu izgradnju. Kada se početkom prosinca hotel otvori, radovi su još u tijeku, a na jedinstvenom vizualnom doživljaju radi čitav tim međunarodnih dizajnera.

HANG LOOSE – dizajn Edith Van de Wetering & Wilfred Stijger (FOTO: Asaf Kliger)

Ove godine u Icehotelu 31 dizajnirali su 12 jedinstvenih umjetničkih apartmana i još šest novih u Icehotelu 365, kao i svečanu dvoranu za intimna vjenčanja i druge proslave.

SAUNA – dizajn Luca Roncoroni (FOTO: Asaf Kliger)

Novost je da su svi ti umjetnički apartmani opremljeni QR kodom koji se može skenirati kako bi gosti preko audio vodiča mogli čuti priču o svakom tom umjetničkom projektu.

DREAMING IN A DREAM – dizajn Kestutis Musteikis & Vytautas Musteikis (FOTO: Asaf Kliger)

“Pandemija nas je natjerala da razmišljamo drugačije, ali rezultat je zapanjujući homage Švedskoj”, izjavio je kreativni direktor Icehotela, Luca Roncoroni te dodao: “31. izdanje Icehotela bit će nezaboravno. Čak 35 umjetnika stvorilo je koncepte koji će očarati naše goste, pružajući im prijeko potreban bijeg od stvarnosti ove godine.”

KODEX MAXIMUS – dizajn Julia Gamborg Nielsen & Lotta Lampa (FOTO: Asaf Kliger)

Iako je izvan hotela temperatura ponekad i brutalnih -37°C, temperatura, u unutrašnjosti se kreće između -5°C do -8°C, što je zapravo vrlo udobnu kada ste u zimskom kombinezonu, čizmama i rukavicama koje vam daju kao gostu hotela. Time su svi preduvjeti za fascinantno ledeno iskustvo – ispunjeni.

STRAWBERRY ROOM – dizajn Petter Stordalen & Luca Roncoroni & Edith Van de Wetering & Wilfred Stijger (FOTO: Asaf Kliger)
Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar