Worldwide Logo Design Award ili skraćeno WOLDA svojevrsno je svjetsko prvenstvo u dizajniranju logotipa, a prve nagrade u tom natjecanju podijeljene su još 2006. godine (tada se ovaj natječaj zvao European Logo Design Annual ili EULDA, no samo dvije godine kasnije dobio je sadašnji naziv op.a.).

Ovih dana održana je 11. dodjela ove međunarodne nagrade za koju je bilo prijavljeno stotine radova iz 30 zemalja svijeta, a žiri u kojem su sjedile osobe s pet kontinenata odabrao je najbolje.

Svjetski uspjeh polučila su čak tri dizajnerska studija iz Hrvatske – Izvorka Jurić s osvojenim zlatom i broncom, studio Rašić+Vrabec sa zlatom, te Boris Ljubičić sa srebrenom nagradom.

Nagrada WOLDA pripala je hrvatskim dizajnerima za logotipe Nutris grupacije i Pet Networka (Design Bureau Izvorka Jurić), 66. Pulskog filmskog festivala (Rašić+Vrabec) i Borisu Ljubičiću koji se na natječaj prijavio s logotipom posvećenom predsjedanju Republike Hrvatske Europskom unijom u prvoj polovici 2020. godine.

FOTO: Pet Network (Design Bureau Izvorka Jurić)

Karakteristike besprijekornog dizajna, stručni je žiri vidio u dva logotipa korporativnih grupacija Design Bureau Izvorke Jurić pa je nagrađena zlatom za Nutris grupaciju, a broncom za Pet Network.

Izvorka Jurić kazala je da je riječ o “identitetu koji je dovoljno korporativan i ozbiljan te odražava visoku kvalitetu”. S druge strane, dodaje, na neki način je malo i zaigran.

Zlatnu nagradu osvojio je i više puta nagrađivani logo 66. Pulskog filmskog festivala studija Rašić+Vrabec. Korištenjem brojke u logotipu naglašena je tradicija i dugovječnost samog festivala.

“Ovaj logotip je zanimljiv jer pruža veliku mogućnost varijacija u primjeni”, rekla je Vedrana Vrabec za HRT.

Srebrom nagrađen logotip Boris Ljubičić dizajnirao je prigodom predsjedanja Hrvatske Europskom unijom. Logotip nikad nije ušao u uporabu, ali nije izrađen uzalud jer je sad proglašen jednim od najboljih na svijetu.

Službeni rezultati bit će objavljeni početkom 2021. godine na web stranici i društvenim mrežama Wolde.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar