Putujući kroz povijest dizajna i tehnologije naletjeli smo na zanimljiv komad namještaja iz tadašnje Zapadne Njemačke. Kompanija Kuba-Imperial (poznatija samo kao Kuba) od 1957. do 1962. godine u svojem je pogonu u Wolfenbüttelu proizvodila neobičan proizvod pod nazivom – Komet.

Iako nije bilo previše sličnosti s nebeskim tijelom, Komet je u to ‘hladnoratovsko’ vrijeme bio kompletan sustav za kućnu zabavu, a dizajnom je podsjećao na jedrilicu. Gornji dio komode, u kojem je bio smješten televizor, rotirao se poput jedra na jarbolu, omogućujući gledatelju da okrene (crno-bijeli) ekran i brojne zvučnike u željenom smjeru.

Naime, gornji dio ili ‘jedro’ imao je čak osam zvučnika; šest na vrhu i dva usmjerena prema naprijed smještena odmah ispod glavne konzole. Otvaranjem dugačkih vrata donjeg dijela ovog neobičnog namještaja otkrivamo i ostatak njegovih tadašnjih multimedijskih značajki.

Raniji modeli Kometa obično su dolazili s izvlačnim četverobrzinskim fonografom Telefunken s lijeve strane te televizijskim tunerom u sredini koji je primao i UHF i VHF signale, dok je s desne strane bio Telefunkenov radio prijemnik koji je hvatao različite frekvencije. Neki kasniji modeli su imali i policu za odlaganje koja se obično koristila npr. za čuvanje gramofonskih ploča.

FOTO: Wikimedia Commons

Što se tiče samih značajki namještaja, drvo svjetlije nijanse je bio puni javor, a tamnije “wenge”, vrlo rijetko, gotovo ezgotično drvo koje se može pronaći samo u zapadnoj Africi.

Preporučena cijena Kometa bila je paprena, približno 1.260 dolara, što je u ondašnje vrijeme iznosilo više od jednogodišnje plaće prosječnog radnika.

Tvrtka Kuba-Imperial sa sjedištem u Wolfenbüttelu postojala je od 1948. i djelovala je pod nekoliko imena te promijenila nekoliko vlasnika prije nego što je konačno zatvorila svoja vrata 1972. godine. Zato je danas na svijetu vrlo malo ‘preživjelih’ Kometa, no ‘legenda’ o njima traje i dalje…

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar