“U idućih mjesec dana realiziramo, u ovo doista izvanredno vrijeme, jedinstveni projekt koji uljepšava i obogaćuje javni prostor, revitalizira grad te pruža posebno iskustvo umjetnosti off site. Iako, nažalost, neke od lokacija trenutno ne mogu pozivati posjetitelje na obilazak izložbe, intervencijom naših umjetnika pojedina zgrada postaje umjetničko djelo, naglašavajući ideju da građevine imaju svoj identitet i dušu”, rekla je Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednica Grada Zagreba.

Na što je točno mislila šefica gradskog “ministarstva turizma”? Rije je o novom kulturno-umjetničkom projektu pod nazivom „Izvan okvira“, a Turistička zajednica Grada Zagreba realizira ga u suradnji s kreativnim timom Nas dve – Ana Mikin i Tina Kovačiček i odabranim umjetnicima.

Projekt se bavi umjetnošću u javnom prostoru, koristeći zgrade Muzeja za umjetnost i obrt, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Galerije Gradec i Umjetničkog paviljona. Inspirirani njihovom poviješću, građom, ali i aktualnom situacijom, umjetnici osmišljavaju instalacije koje postavljaju „Izvan okvira“. Time, umjetnost izlazi iz galerija i muzeja, a njihova pročelja i prostori koji ih okružuju dobivaju novu privremenu funkciju i postaju jedinstvena galerija na otvorenome.

“Zahvaljujem ravnatelju MUO-a, g. Miroslavu Gašparoviću, zatim ravnatelju Galerije Klovićevi dvori, g. Antoniju Picukariću, te ravnateljici Umjetničkog paviljona, gđi Jasminki Poklečki Stošić, kao i Školi primijenjene umjetnosti i dizajna što su prepoznali ovaj projekt i omogućili njegovu realizaciju”, dodala je Bienenfeld.

Svaku od navedenih lokacija, uređuju pojedini umjetnici pa će, tako, street art umjetnik Boris Bare i kipar Ivo Gašparić postaviti instalaciju „Vani“ na Galeriji Gradec. Umjetnički paviljon bit će uključen s čak dvije instalacije „Novi krajolik“ te „Privremeno zatvoreno“ koje potpisuju umjetnice Maša Barišić i Jelena Malenica, a kiparica Ida Blažičko postavit će „Hommage Bolléu“ na pročeljima MUO-a i ŠPUD-a.

“U godini u kojoj MUO obilježava 140 godina djelovanja, a u kojoj je, nažalost, pretrpio velika oštećenja nakon potresa, sudjelovanje u projektu ‘Izvan okvira’ TZGZ-a intervencijom Ide Blažičko ‘Hommage Hermanu Bolléu’ shvaćamo, ne samo kao počast ovom velikom arhitektu koji je izgradio zgradu MUO i niz drugih značajnih objekata dajući gradu novo lice nakon velikog potresa 1880., već i kao svojevrsni putokaz, poruku optimizma i nade svim građankama i građanima Zagreba da će i nakon ovog potresa Zagreb biti ljepši grad”, izjavio je ravnatelj MUO-a, Miroslav Gašparović.

Projekt „Izvan okvira“ se posebno osvrće i na aktualnu temu obnove Zagreba, skrećući pozornost na kulturnu ponudu grada koja je pretrpila značajna oštećenja uzrokovana zagrebačkim potresom, a trajat će od 27. listopada do 27. studenog.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar