Istog trena kada je svečano otkrivena u londonskom Newington Greenu prošloga tjedna, skulptura kojom se odaje počast feministici Mary Wollstonecraft, izazvala je žestoke kritike i proteste, koji su čak rezultirali i privremenim pokrivanjem spomenute statue.

Razlog? Skulptura za koju su financijska sredstva prikupljana 10 godina putem kampanje “Mary on the Green” podijelila je njezine obožavatelje jer poznatu englesku spisateljicu i filozofkinju prikazuje – golu. Kritičari su golotinju kipa označili kao “nepotrebnu” i rekli da se time izražava “nepoštivanje prema brojnim akademskih dostignućima Mary Wollstonecraft”.

(FOTO: Wikimedia Commons)

Sve je otišlo toliko daleko da su neke prosvjednice statuu ‘majke feminizma’ i pionirke tog pokreta u Velikoj Britaniji prekrile majicama kako bi izrazili svoj bijes protiv njezine golotinje. To je donekle razumljivo ako se zna da 90 posto londonskih kipova odaje počast muškarcima, a čak i kada se postavi skulptura jednoj izuzetnoj ženskoj ličnosti, njezin dizajn nije – najblaže rečeno – pogođen.

“Naši kipovi šalju snažnu poruku o tome što nam je važno – i implicitno o onome što nije”, rekli su iz kampanje “Mary on the Green” i dodali da je mnogima sporno što umjetničko djelo nema sličnost s Wollstonescraft, već umjesto toga prikazuje golu ženu kojom autorica skulpture, u biti, opisuje “svaku ženu”.

Maggi Hambling, A Sculpture for Mary Wollstonecraft (FOTO: Ioana Marinescu)

“Stvar je u tome da ona mora biti gola jer odjeća definira ljude”, rekla je autorica umjetničkog djela, kiparica Maggi Hambling, te dodala: “Svi znamo da odjeća ograničava. Koliko znam, ona je više-manje onakva kakvi bismo svi željeli biti. Ona je svaka žena i odjeća bi je ograničila.”

Koliko god njezino objašnjenje zvuči logično ili ne, kontroverze oko statue Mary Wollstonecraft se ne stišavaju niti nekoliko dana nakon otkrivanja, pogotovo zato što se smatra da je to prvi skulptura posvećena ovaj engleskoj feministici, autorici teksta “A Vindication of the Rights of Woman: with Strictures on Political and Moral Subjects” (1792.), jednog od najranijih djela feminističke filozofije.

Embed from Getty Images

Inače, Mary Wollstonecraft umrla je 1797. godine u dobi od 38 godina, samo 11 dana nakon što je rodila svoju drugu kćer Mary Wollstonecraft Shelley, autoricu horor romana “Frankenstein”.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar