Arhitektonski ured F.E.A.RH. iz Zagreba, najviše orijentiran na izradu projekte u turizmu objavio da je završio projekt uvođenja BIM (Building information modeling) sustava u svoje procese arhitektonskog projektiranja.

Iako su imaginacija, znanje i iskustvo Fearhovog tima još uvijek glavna snaga pri projektiranju, kako je dokazano pri realizaciji mnogih turističkih projekata (npr. hoteli Marea – Poreč, Tirena i VCD – Dubrovnik, Pharos-Hvar, Stella Maris Umag, ili marine u Sutomišćici), korištenje BIMa uvelike će pridonijeti kvaliteti izrađene projektne dokumentacije, a pogotovo u aspektu koordinacije svih instalacija, točnosti troškovnika, te u vremenu potrebnom za izradu dokumentacije.

Projekt uvođenja BIM sustava sufinanciran je sredstvima iz Poziva „Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP-a kroz informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT), sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Projektom se uvodi BIM (Building information modeling) sustava u procese izrade projektne dokumentacije, čime će se postići napredak u dva bitna segmenta. Novi način izrade projektne dokumentacije kroz parametarske modele pridonijeti bitnom povećanju efikasnosti poslovnih procesa, smanjenju grešaka, te pojednostavniti proces naknadnih izmjena projekta.

S druge strane pružit će mogućnost brže i kvalitetnije komunikacije ideja projekata prema investitoru od najranijih faza, uz mogućnosti brže i kvalitetnije pripreme  financijskih pokazatelja te marketinških materijala, a kao dio konačnog proizvoda investitori će dobivati BIM model građevine čime će biti znatno olakšano daljnje upravljanje građevinom.

Razdoblje provedbe projekta bilo je od 1.11.2019. – 1.1.2023., a u tom periodu faze projekta obuhvaćale su odabir programske opreme BIM sustava koji će se koristiti te odabir nove, odnosno poboljšanje postojeće opreme kako bi se prilagodila zahtjevima složenijeg sustava programa, nabavu i instalaciju opreme i programa, obuku za rad i integraciju.

Kako osnovni alat za BIM sustav Fearh je izabrao programske alate Archcad 25 te je tome i prilagođena računalna oprema. U sklopu nabavke programa osigurana je i provedena edukacija cijelo projektnog tima Fearha, te integracija s postojećim sustavima koji se koriste u radu (npr. Rhinocerus programi za modeliranje i V-Ray za vizualizacije).

Posebni segment projekta je bilo i povezivanje cijelog sustava sa stalnim suradnicima iz područja elektro, HVAC i ViO,  te ostalih instalacija, pri čemu se očekuju bitni pomaci u kvaliteti međusobne koordinacije kroz daljnji rad.

Za potrebe projekta je uspješno pripremljena projektna dokumentacija, te su osigurana vlastita sredstva i sufinanciranje u ukupnoj vrijednost od 948.087,50 HRK od čega EU sufinanciranje iznosi 357.420,80 HRK.

O ovom uspješno provedenom projektu Fearh je informirao javnost i svoje stalne klijente te se raduju novim projektima u kojima će se dalje razvijati kvaliteta i poboljšavati iskoristivost nabavljenih alata..

strukturnifondovi.hr/u-fondovi/esi-fondovi-2014-2020/op-konkurentnost-i-kohezija/

www.strukturnifondovi.hr

razvoj.gov.hr

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar