Potrebno je tako malo prostora da bi cijela obitelj uživala u šumskoj idili ili na obalama nekog jezera. Demonstrirao je to finski studio “Ortraum Architects” sa sjedištem u Helsinkiju, čiji su arhitekti sagradili drvenu kolibu u šumi tik do Saimaa, najvećeg finskog jezera.

Kynttilä je finski naziv ove šumske građevine koja je izrađena od CLT drvenih panela (Cross Laminated Timber – poprečno lamelirano drvo), dok je na vanjskoj strani obložena daskama ariša (crnogorična vrsta drveća iz porodice op.a.).

(FOTO: Marc Goodwin/Ortraum Architects)

Prednja strana jednostavne kolibe od 15 kvadratnih metara ostakljena je od poda do stropa kako bi se maksimalno iskoristio pogled na obližnje jezero. Unutrašnjosti je složena već spomenutim CTL drvenim panelima, baš kao i namještaj poput npr. kreveta koji se nalazi na katu, i to na ostakljenom dijelu kolibe.

(FOTO: Marc Goodwin/Ortraum Architects)

Na oba kraja kolibe nalaze se (produžene) nadstrešnice koje pružaju zaštitu podignutoj platformi za sjedenje ili za odlaganje obuće vani. Ujedno i štite drvo za peć ispod platforme.

“Prostor je čvrsto povezan s prirodom, jer veliki prozor s prednje strane stvara izravan i blizak kontakt i komunikaciju s okolinom. U noćnom vremenu, poput svijeće, Kynttilä sja kao topla svjetlost na obali jezera”, poetski su opisali svoje djelo iz studija “Ortraum Architects”.

(FOTO: Marc Goodwin/Ortraum Architects)

Arhitekti su željeli da postupak gradnje ima što manji utjecaj na okoliš pa je u tu svrhu izrađena privremena cesta na samo jedan dan kako bi se veliki komadi kolibe doveli kamionom na lokaciji i zatim dizalicom postavili zajedno s velikim komadom stakla.

(FOTO: Marc Goodwin/Ortraum Architects)

Pogađate, to znači da je koliba sastavljena u samo jednom danu. Impresivno!

FOTO: Marc Goodwin

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar