Ako ćemo iskreno, Burkina Faso definitivno nije pri vrhu ljestvice poželjnih turističkih odredišta. Čak bismo rekli da je više riječ o egzotičnom mjestu koje izaziva avanturizam kod pojedinaca željnih istraživanja zapadnoafričke savane obasjane žarkim suncem.

(FOTO: Rita Willaert)

I baš u takvom podneblju, u podnožju brda s pogledom na okolnu ravnicu, nalazi se nevjerojatno afričko selo, kružni prostor (po)složen od ukrašenih zemljanih kuća. Unutra toga kompleksa nalazi se rezidencija poglavara, kraljevskog dvora i plemstva naroda Kassena koji su se naselili u ovu regiju u 15. stoljeću, što ih čini jednom od najstarijih etničkih skupina u Burkini Faso.

(FOTO: Rita Willaert)

Međutim, kada govorimo o kraljevskoj rezidenciji u zapadnoj Africi, to nije ono na što pomislimo kad zamišljamo kraljevske palače. U selu Tiebele kraljevski dvor se sastoji se od niza malih građevina od blatne opeke, prekrivenih prirodnim glinenim bojama u razrađenim geometrijskim uzorcima kako bi se razlikovale od domova običnih ljudi.

(FOTO: Rita Willaert)

Iako je primarno riječ o zemljoradnicima i lovcima, ovaj je afrički narod nadaleko poznat i slavan zbog izvanrednog stila i ukrasa svojih nastambi. Muškarci iz sela odgovorni su za dizajn i izgradnju domova, gradeći zakrivljene oblike od višestrukih slojeva gline uz pomoć drvenih potpornih stupova i lukova.

(FOTO: Rita Willaert)

Žene su odgovorne za oslikane ukrase na zidovima ovih građevina, koristeći složene dizajne, uključujući geometrijske uzorke, a sve uz pomoć palete prirodnih boja u kojima dominiraju bijela, crna i crvena.

(FOTO: Rita Willaert)

Cijelo se selo, inače, drži izoliranim i zatvorenim za strance, najvjerojatnije da bi osiguralo očuvanje i cjelovitost njihovih građevina i zaštitilo lokalne tradicije. No postoji interes za razvojem ovoga skrivenog afričkog mjesta kao odredišta kulturnog turizma radi stvaranja ekonomskih resursa (čitaj: financijskih sredstava) za očuvanje, ali to je vrlo osjetljiv proces.

(FOTO: Rita Willaert)

Bilo je pokušaja da se Tiebele uvrsti na UNESCO-ovu listu svjetske baštine, službeni je zahtjev podnesen još 2012. godine, ali zasad ti napori nisu urodili plodom.

(FOTO: Rita Willaert)

Royal Court of Tiébélé je i dalje na razini nominacije za listu, a stručnjaci već upozoravaju da bi zbog ekstremnih vremenskih utjecaja i stalne potrebe za obnovom tih građevina (blato puca pod suncem ili se topi pod kišom op.a.) uskoro moglo biti i prekasno za ovo izvanredno afričko selo.

(FOTO: Rita Willaert)
(FOTO: Rita Willaert)
Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar