Jedna od najljepših renesansnih tvrđava na Mediteranu, do koje se dolazi brodom uz posebno atraktivne prizore i autentičan krajolik, prvi je put otvorila svoja vrata za sve posjetitelje.

U prisustvu nekoliko stotina uzvanika, ali i osoba iz javnog života uz prigodan svečani program, otvorena je Tvrđava sv. Nikole u Šibeniku koju je UNESCO zaštitio još 2017. godine,

Tvrđava sv. Nikole (Foto: PR)

Naime, na Tvrđavi sv. Nikole u posljednje dvije godine izvršena je prva faza onih neophodnih radova kako bi se znamenitost uopće mogla staviti u funkciju te kako bi se napokon mogao započeti iskorištavati njezin turistički, kulturni i gospodarski potencijal.

U protekle tri godine u obnovu je uloženo oko pet milijuna kuna, od čega četiri milijuna kuna iz proračuna Šibensko – kninske županije dok je ostatak financiralo Ministarstvo kulture.

Tvrđava sv. Nikole (Foto: PR)

Provedeni su radovi na čišćenju objekta, nužnoj sanaciji i sigurnosti posjetitelja. Sanirano je brodsko pristanište i rampa na glavnom ulazu, postavljene su sigurnosne ograde, odvezen nagomilani otpad te je omogućen siguran i organiziran pristup lokalitetu.

Ceremonijom je moderirala rođena Šibenčanka Antonija Blaće, a prisutnima su se obratili ravnateljica Javne ustanove Priroda koja rukovodi cijelim projektom obnove tvrđave Anita Babačić Ajduk, zatim šibensko-kninski župan Goran Pauk, gradonačelnik Šibenika Željko Burić, pomoćnik ministra okoliša i energetike Igor Kreitmeyer, te ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Antonija Blaće je vodila program otvorenja (Foto: PR)

Svi su oni izrazili veliko zadovoljstvo što je UNESCO-ov spomenik na zaštićenom lokalitetu ponovno otvorio svoja vrata posjetiteljima istaknuvši da je Tvrđava sv. Nikole kruna u Kanalu sv. Ante koji je jedan od najljepših lokaliteta u ovom dijelu Europe.

Svečano otvorenje završeno je izvedbama klapa HRM sv. Juraj i Sebenico nakon čega su svi prisutni imali priliku u potpunosti obići tvrđavu uz 8 kostimiranih vodiča iz Udruge turističkih vodiča sv. Mihovil koji su gostima ispričali sve detalje i zanimljivosti iz bogate povijesti šibenske tvrđave.

Ugledni gosti i govornici na ovoj ceremoniji (Foto: PR)

Gostima su na raspolaganju bili i tableti odnosno digitalni vodiči koji pružaju vanserijsko multimedijalno iskustvo šetnjom kroz tvrđavu.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u društvu kostimiranih vodiča iz Udruge turističkih vodiča sv. Mihovil (Foto: PR)

Također, u samoj tvrđavi organizirana je i UNESCO-ova izložba slika autora Miljenka Domijana, predsjednika Hrvatskog vijeća za kulturna dobra te glavnog koordinatora Ministarstva kulture kod zajedničkog upisa kulturnog dobra “Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. st.” na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar