Smiljan Radić međunarodno je priznati čileanski arhitekt hrvatskog porijekla koji je postao poznat izvan svoje domovine 2014. godine kada je u londonskom Hyde Parku u sklopu galerije Serpentine postavio futuristički paviljon od fiberglasa na postolju od razvaljenih stijena. Taj je dizajn (po)stavio Radića na svjetsku mapu i otad mu međunarodni rejting stalno raste.

(FOTO: Serpentine Pavilion 2014 by Smiljan Radić)

U Hrvatskoj se u sklopu projekta Rijeka 2020. – Europska prijestolnica kulture, zajedno sa životnom partnericom, čileanskom kiparicom Marcelom Correom, prihvatio izrade instalacije ‘Kapi’, a ta je instalacija kao dio programa Lungomare Art, trebala biti trajno postavljena iznad Baške na otoku Krku, kod mjesta Ljubimer, odakle se pruža veličanstven pogled na otok Prvić i Velebit. Nažalost, pandemija je odgodila postavljanje na predviđenoj lokaciji.

House for the Poem of the Right Angle (FOTO: Cristobal Palma)

U Čileu ovaj arhitekt bračkih korijena, koji je nedavno postao dopisni član HAZU-a (Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti), rado bježi iz rodnog Santiaga u svoju planinsku rezidenciju na obroncima Anda. Tamo je za svoj gušt dizajnirao prekrasnu kuću koja je oduševila i javnost i stručnjake, a nazvao ju je “House for the Poem of the Right Angle” nadahnut Le Corbusierovom serijom apstraktnih crteža “Le Poeme de l’Angle Droit”.

No, trenutno nam je u fokusu jedna druga Radićeva planinska kuća na obroncima Anda, u blizini nacionalnog parka Conguillío.

(FOTO: Cristobal Palma)

Kuća naziva “Prism House + Terrace Room” podignuta je iznad nagnutog terena na drvenoj ploči. Sastoji se od dva dijela između kojih je drvena terasa usred koje raste drvo. Pogled je spektakularan i pruža na “mrtvu” rijeku lave koju je formirala davna erupcija obližnjeg vulkana Llaima.

(FOTO: Cristobal Palma)

Objekt je veličine 184 kvadratna metra, podijeljen u dvije stambene cjeline, i svojevrsna replika je nekih ranijih Radićevih projekata, te “Prism House” japanskog arhitekta Kazuoa Shinohare.

(FOTO: Cristobal Palma)

Upravo naziv ove planinske rezidencije otkriva princip po kojem je složena. Jedan cjelina kuće “Terrace Room” ima krov na ‘dvije vode’ podignut na staklenim zidovima, dok je krov na “Prism House” cjelini – jednosmjeran, a biočna strana sva u staklu.

Kuća ima nekoliko razina (prizemlje, prvi i drugi kat), svim prostorijama dominiraju staklene površine, a glavna spavaća soba ima već spomenuti spektakularni pogled na okolicu i vulkan Llaima. Materijali su jednostavni, tekstil je crvene boje, a unutrašnjost krova je potpuno izložena.

Uostalom, fotografije govore više od riječ o ovoj planinskoj ‘ljepotici’.

(FOTO: Cristobal Palma)

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar