Vessel iliti “Brod” neobična je arhitektonska i turistička atrakcija za posjetitelje izgrađena u sklopu projekta “Hudson Yards Redevelopment” na znamenitom Manhattanu.

Izrađena prema planovima britanskog dizajnera Thomasa Heatherwicka, građevinska struktura šesterokutnih stanica nalik saćama uzdiže se 16 katova i sastoji se od 154 stepeništa, 2500 stepenica te 80 odmorišta ili podesta za posjetitelje. A procjenjuje se da je izgradnja koštala čak 200 milijuna dolara.

Koncept “Broda” predstavljen je javnosti u rujnu 2016. godine, gradnja je počela sedam mjeseci kasnije, da bi za posjetitelje bio otvoren 15. ožujka 2019. No, vrlo brzo ova turistička atrakcija na Manhattanu došla je na loš glas.

Nakon niza samoubojstava, Vessel je sredinom siječnja 2021. na neko vrijeme bio zatvoren za posjetitelje, da bi ponovno bio otvoren 30. svibnja ove godine. Nažalost, novo samoubojstvo 29. srpnja moglo bi zauvijek zatvoriti ovu popularnu turističku atrakciju u New Yorku.

Policija je prošli tjedan objavila da je 14-godišnji dječak skočio s osme etaže skulpture “Brod”, i to dok je njegova obitelj bila pokraj njega. Tinejdžer, koji još nije identificiran, proglašen je mrtvim na mjestu događaja.

“Mislili smo da smo učinili sve što je bilo potrebno da bismo zaista spriječili ovakve stvari. Stvarno je teško dokučiti kako se tako nešto moglo opet dogoditi”, rekao je Stephen Ross, prvi čovjek projekta “Hudson Yards”, kvarta u kojem se nalazi ova turistička atrakcija.

Tinejdžer koji je umro u četvrtak, 29. srpnja četvrta je osoba koja si je oduzela život na toj neobičnoj građevini otkako je u ožujku 2019. otvorena za javnost.

Prije toga u manje od godinu dana, 19-godišnji muškarac iz New Jerseya pao je u smrt s vrha zgrade pred gomilom turista. Ubrzo su uslijedila još dva samoubojstva, jedno krajem 2020. i drugo sredinom siječnja 2021. godine nakon čega je Vessel bio prvi put zatvoren za javnost.

Kako sada stvari stoje, čini se da će “Brod” zauvijek otići u ‘rezalište’.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar