Prošloga su vikenda stanari prvog nizozemskog betonskog doma ikad napravljenog 3D ispisom preuzeli ključeve svoje ‘nekretnine’. Prizemnica u Eindhovenu, prva od pet u sklopu projekta “Milestone”, u potpunosti udovoljava svim strogim građevinskim propisima i zakonima Nizozemske.

I ne samo to. Ova je kuća prva europska legalno useljiva nekretnina za život s nosivim zidovima izrađenim pomoću tehnologije 3D ispisa.

Nizozemski par preuzeo ključeve svoje 3D nekretnine (FOTO: Project Milestone)

Riječ je o jedinstvenom projektu, svojevrsnoj prekretnici u arhitektonskoj pripremi i građevinskoj izradi doma (otud i naziv projekta op.a.), kojeg su brojni partneri realizirali s potpuno originalnim dizajnom zahvaljujući opsežnom istraživanju i razvoju koji povećava slobodu oblika u ispisu betona.

(FOTO: Project Milestone)

Zgrada je obilježena organskom geometrijom, stoga je betonska kuća dizajnirana da podsjeća na oblik velike gromade, što svjedoči o (nebrojenim) dizajnerskim mogućnostima gradnje metodom 3D ispisa u odnosu na tradicionalnu stambenu izgradnju.

(FOTO: Project Milestone)

Kuća je u biti samostojeća prizemnica od 94 kvadrata tlocrtne (neto) površine, s prostranim dnevnim boravkom i dvije spavaće sobe. Zahvaljujući izuzetno debeloj izolaciji i spoju na toplinsku mrežu, dom je vrlo udoban i energetski učinkovit, s koeficijentom energetske učinkovitosti od 0,25.

(FOTO: Project Milestone)

Način gradnje je također bio izuzetno zanimljiv. Novoizgrađena kuća se sastoji od 24 betonska elementa koji su ispisivani (tiskani) sloj po sloj u tiskari u Eindhovenu. Elementi su potom kamionom transportirani do gradilišta i postavljeni na betonski temelj. Kuća je nakon toga dobila krov, prozore i vrata, te završne sitnice.

(FOTO: Project Milestone)

Dizajnerski tim projekta “Milestone” je izgradnjom 3D kuće nepravilnog oblika sada visoko postavio ljestvicu jer posljednjih su godina poduzeta brojna istraživanja i razvoj kako bi se omogućio ispis betona u različitim oblicima.

(FOTO: Project Milestone)

Nagibne je zidove bilo jako izazovno isprintati, no sada je tim za dizajn i izgradnju ovladao tom tehnikom pa će se betonski domovi napravljeni 3D ispisom sada moći graditi brže i s više fleksibilnosti te personaliziranog dizajna. Metoda 3D ispisa se u odnosu na tradicionalnu stambenu izgradnju čak pokazala i ekološki održivijom jer je potrebno manje betona.

“Milestone” je zajednički građevinski i inovacijski projekt Tehnološkog sveučilišta u Eindhovenu, gradskih vlasti Eindhovena, tvrtki Saint-Gobain Weber Beamix, Vesteda i Witteveen+Bos, a velika je ambicija ovih partnera da metoda 3D ispis betona na kraju postane održiva metoda gradnje koja pridonosi rješavanju nedostatka stanova.

Uskoro će projektni partneri započeti rad na dizajnu sljedećih domova koji će imati više katova i stoga zahtijevaju daljnje istraživanje, a mi jedva čekamo da vidimo kakvo će rješenje pronaći.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar