Ako ste ljubitelji zapanjujućih prirodnih krajolika i adrenalinskih avantura, svakako biste trebali posjetiti sjever Portugala. Geopark Arouca odnedavno je postalo jedinstveno odredište za putovanja, a sve zahvaljujući jednom most koji je “pušten u promet” početkom svibnja.

Ali ne radi se o bilo kakvom mostu, već najdužem visećem mostu za pješake na svijetu koji je dobio naziv “516 Arouca”. Upravo se u imenu skriva i njegova duljina (516 metara), a smješten je na 175 metara iznad rijeke Paive, te između rubova dviju ogromnih litica.

(FOTO: Ponte 516 Arouca)

Most je projektirao portugalski inženjerski i dizajnerski studio Itecons, a dovršila ga je tamošnja građevinska kompanija Conduril. Dizajnerski tim koristio je dva monumentalna tornja u obliku slova V kako bi podržao strukturu na obje litice.

Ostatak dizajna, uključujući ‘nogostup’ i ograde, izrađeni su od metalnih rešetki kako bi se očuvao nevjerojatan pogled na prirodu, no u slučaju da ipak niste ljubitelj visina, možda ne biste trebali gledati dolje.

Iako će se svi složiti da je pola kilometra prilično dugačak put za pješačenje, postoje određene kontroverze oko tvrdnje da je “516 Arouce” najduži viseći most za pješake na svijetu. Nepalski Baglung Parbat možda je ipak pravi rekorder na 567 metara duljine.

(FOTO: Ponte 516 Arouca)

Ovdje, međutim, dolazi i do razmimoilaženja mišljenja zbog načina na koji su ovi pješački viseći mostovi napravljeni. Naime, portugalski viseći most je napravljen tako da je paluba za prelazak podržana ovješenim kablovima, za razliku od palube Baglung Parbata koja prati prirodnu krivulju mosta.

(FOTO: Ponte 516 Arouca)

“Najveći je na svijetu kao što smo uvijek govorili. S 516 metara duljine, te s nadmorskom visinom od 175 metara od vodostaja, najveći je u građevinskom smislu i s većim kapacitetom”, tvrde Portugalci.

Bez obzira je li najveći, najduži i slično, ako želite posjetiti “516 Arouca”, više informacija možete pronaći na njihovoj internetskoj stranici, kao i sjajne savjete o tome gdje odsjesti i jesti tijekom posjeta.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar