Hôtel du Lac definitivno je vidio i bolje dane u svojoj gotovo pola stoljeća dugoj povijesti. Otvoren 1972. godine, ovaj turistički objekt prepoznatljivog oblika nalik obrnutoj piramidi ili ptici raširenih krila, dominirao je obalnom promenadom glavnog grada Tunisa.

Ako bismo se poslužili čistom poetikom (neki bi rekli – patetikom), ovaj je hotel jednom davno predstavljao ambiciju mlade nacije tek izašle iz kolonijalne vladavine, koja je odlučila širom raširiti svoja krila. Danas je samo simbol propale privatizacije 90-tih i podsjetnik na loše uprave koje su dovele do konačnog zatvaranja hotela.

Tračak nade za ovaj monumentalni objekt, jedne od rijetkih građevina nakon neovisnosti Tunisa koja “pokazuje viziju i zrelost”, ukazao se 2013. godine kada ga je kupila libijska investitorska tvrtka, no Libijci su ga odlučili sravniti sa zemljom i na njegovom mjestu sagraditi hotel s 5 zvjezdica.

(FOTO: Raffaele Contigiani)

Recentni događaji posljednjih godina, teroristički napadi i politička, odgodili su neizbježno, ali novi vlasnici ne odustaju od svojih planova. U prilog im ide i loše stanje građevine, čelična konstrukcija se ozbiljno ‘stanjila’, u unutrašnjosti hotela sve je oguljeno, pa su i oni najsentimentalniji svjesni da bi obnova koštala daleko više od izgradnje novog hotela.

Ipak, tuniška konzervatorska grupa “Edifices et Memoires” je prije godinu-dvije pokrenula kampanju za očuvanje Hôtel du Laca, ističući njegov arhitektonski pedigre.

Zgrada je savršeni primjer brutalizma, arhitektonskog pokreta nastalog u Velikoj Britaniji 50-tih godina 20. stoljeća, poznatog po odvažnim, skulpturalnim oblicima i izloženim, neukrašenim površinama od betona i metala.

Nade u očuvanje hotela također se polažu i u tajnu vezu s originalnim filmom “Ratovi zvijezda” iz 1977., no je li ta veza stvarna ili samo mit? Naime, redatelj “Star Warsa” George Lucas snimio je dio svoje svemirske fantazije u Tunisu, koristeći Saharu kao mjesto za pustinjski planet Tattooine.

Zbog toga neki (mnogi) u Tunisu vjeruju da je Lucasu za Sandcrawler, ogromno vozilo nalik na tenk prikazano u filmu, kao predložak poslužio upravo Hôtel du Lac. No je li to bilo tako, najbolje može potvrditi ili demantirati Roger Christian, britanski redatelj i scenograf koji je osvojio Oscara za svoj produkcijski dizajn u originalnim “Ratovima zvijezda”.

Christian je posvjedočio da zgrada i vozilo nalik tenku izgledaju “nekako slično”, no dodaje da je bilo koja poveznica među njima u najboljem slučaju “tanka”. Zatim je istaknuo ulogu Ralpha McQuarrieja, američkog konceptualnog dizajnera i ilustratora, koji je radio na originalnim “Ratovima zvijezda” te ilustrirao Lucasove ideje već prilikom pisanja scenarija.

Sandcrawler (FOTO: Alamy)

Sandcrawler je, prema Christianovim riječima, odmah bio nacrtan onakav kakav je i bio u filmu”, te je na kraju potpuno razoružao pobornike ideje da je Hôtel du Lac poslužio kao inspiracija za vozilo nalik tenku rekavši da je McQuarrie izradio dizajn Sandcrawlera prije nego što se Tunis uopće razmatrao kao moguće mjesto snimanja filma.

Koliko god zanimljiva bila usporedba, ‘Sila’ ovoga puta nije s Hôtel du Lacom, pa će ‘spasitelji’ morati potražiti novu ideju ili inspiraciju kako bi sačuvali ovaj neosporno povijesni objekt za Tunis od potpunog uništenja.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar