Tužna vijest za sve ljubitelje neobičnog dizajna u arhitekturi. Simbol japanske tehničke ambicije te spomenik arhitekture metabolizma bit će srušen krajem ovog mjeseca.

Unatoč brojnim peticijama da se Nakagin toranj sačuva, monumentalna građevinu neće izbjeći planirano rušenje. Nasreću, neke od kapsula bit će sačuvane i reintegrirane, a neke od njih čak izložene u muzejima diljem svijeta.

[FOTO: Juan Verdaguer Aguerrebehere]

Novi vlasnik tornja planira preuređenja

Izvješća otkrivaju da novi vlasnik tornja planira velika preuređenja koja uvjetuju rušenje ove građevine. Iako još nema službene objave, posljednjih je godina toranj u središtu brojnih rasprava zbog nesigurnog stanja građevine i njezine neusklađenosti sa seizmičkim standardima.

Nedavno je Tokyo Reporter podijelio najnovije detalje u vezi tornja, navodeći da se menadžment odlučio na prodaju. Unatoč globalnom priznanju i njegovom neospornom značaju u povijesti moderne arhitekture, sudbina ovog djela metabolizma čini se neizvjesnom.

[FOTO: Denys Nevozhai]

Monument japanskog metabolizma

Dizajniran krajem ere japanskog metabolizma, 1970-ih godina za izložbu EXPO u Osaki, Kurokawin toranj od prefabriciranih ćelija postao je monument tog pokreta. Primjerak je reakcije metabolista na pretjeranu urbanu gustoću Japana koji rješavaju izdizanjem u visinu te formiranjem fleksibilnih i obnovljivih kolosalnih makro struktura.

Toranj je napravljen u srcu Tokija, a dinamička struktura prilagođava se urbanom okruženju. Arhitekt je predvidio da se kapsule vremenom mijenjaju, dok konstrukcija s dva tornja ostaje fiksna. Danas, nažalost, gotovo 50 godina nakon završetka, kapsule su počele propadati.

[FOTO: Denys Nevozhai]

Planovi za reintegraciju i očuvanje

Inicijative za očuvanje ne uspijevaju zaustaviti starenje zgrade, a nepostojeće održavanje dovodi do velikih oštećenja. Kultni toranj sada izgleda zapušteno.

Srećom, poznate ćelije bit će očuvane. Nakon demontaže trebale bi se koristiti kao smještajne jedinice, prostori za hobije, te muzejske instalacije. Do sada se javio veliki broj zainteresiranih muzeja, među kojima se ističe Centar Pompidou u Parizu.

Ideja očuvanja je proslaviti adaptivni duh metabolizma kroz ponovnu upotrebu kapsula. Projekt reintegracije izvodi se u suradnji s KISHO KUROKAWA architect & associates te kroz crowdfunding kampanju.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!

Ostavi komentar