Jedinstvena svjetska atrakcija otvorena u blizini Varšave
Deepspot, ili u slobodnom prijevodu “Duboka točka”, nova je atrakcija otvorena u poljskom gradiću Mszczonówu udaljenom nekih 45 kilometara od centra Varšave. Posebnost tog objekta jest činjenica da se radi o najdubljem bazenu za ronjenje na svijetu.

Bazen je dubok 45,5 metara i sadržava čak 8000 kubičnih metara vode, a dizajniran je za trening ronioca svih razina iskustva i znanja, pružajući priliku onima najvještijima da vježbaju dubinsko ‘morsko’ ronjenje bez ulaska u ocean. Voda u bazenu je kristalno čista i toplija nego u tradicionalnim bazenima, pa ronioci ne moraju nositi svoja posebna odijela.

(FOTO: Deepspot Mszczonów)

Kako postoje razne dubine, tako će biti mogući i treninzi s različitim skupinama polaznika koji će moći naučiti roniti s instruktorima i proći sveobuhvatan trening, dok će freediveri moći eksperimentirati u doista jedinstvenim uvjetima. Bazen čak ima i malu olupinu koju će ronioci moći istraživati.

Ako baš niste ljubitelji ronjenja, tu je podvodni tunel za gledatelje, kao i konferencijska dvorana, dvorana za ‘suhi’ trening, te hotelske sobe koje gledaju u unutrašnjost bazena.

(FOTO: Deepspot Mszczonów)

Cijeli je projekt bio prilično zahtijevan, a i sama izgradnja bazena s tolikom dubinom tehnološki je izazov sam po sebi. Također, teško je održavati kristalno čistu vodu, pa je zato bazen zahtijevao i napredni sustav filtracije vode koji je ugrađen.

No, čini se da Poljaci neće (pre)dugo uživati u tituli države s najdubljim bazenom za ronjenje na svijetu, a njihov Deepspot uskoro bi mogli dobiti konkurenciju. Naime, Blue Abyss je istraživački bazen koji bi se trebao otvoriti u Velikoj Britaniji 2022. godine, a njegova dubina bi trebala biti točno 50 metara.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar