Izložbena zbirka bečkog Arhitektonskog centra pruža uvid u najvažniju i najopsežniju zbirku austrijske arhitekture 20. i 21. stoljeća. Fokus je na odabranim ključnim manje poznatim i poznatim sačuvanim objektima.

Izložba je sastavljena od preko 400 predmeta iz sveukupne kolekcije Az W-a. Odabrane makete, crteži, namještaj, tkanine, dokumenti i filmovi razvijaju nove međusobne veze u sedam tematskih poglavlja. Svakom poglavlju prethodi “vruće pitanje” naše sadašnjosti koje oživljava pohranjene predmete (Cold Storage).

Raspon razrađenih tema je širok, uključujući učinke financijskog kapitalizma na gradove, način na koji se oblikuju stambene građevine i ulogu arhitekture u održavanju života na zemlji. Sve s ciljem odgovoriti na centralno pitanje – “Što arhitektura može postići?”.

Izložba otvara raspravu o vlastitom djelovanju i predstavlja poduzetan korak u budućnost muzeja.

Fotografija: Jana Kekez

Zbirka je po prvi put izložena 3. veljače 2022. godine, te je od tada dio stalne postave muzeja. Posjeti su mogući svakim danom od 10:00 do 19:00 sati u prostoru Arhitektonskog centra na adresi Museumsplatz 1, 1070, u Beču.

Tekst i fotografija: Urbano.HR | Jana Kekez

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar