Oduvijek ste htjeli osjetiti kako je to biti aktivni sudionik u očuvanju povijesti i da istodobno učinite svijet boljim mjestom? Onda biste trebali pozorno pročitati ovaj tekst i pogledati što je napravila iskusna novinarka Victoria Lautman tijekom svog višegodišnjeg boravka u Indiji.

Ova je azijska država bogata nevjerojatnom poviješću te svakakvim pričama i stvarima koje treba sačuvati od zaborava. Upravo je jednu takvu stvar, povijesno i arhitektonski čudesne građevine, iskusna novinarka specijalizirana za umjetnost i kulturu izabrala za svoj projekt.

(FOTO: The Vanishing Stepwells of India)

Victoria Lautman odlučila je dokumentirati pomalo zaboravljene podzemne cisterne ili bunare do kojih vode ‘beskrajne stepenice’, fenomen koji se u tako velikom broju može vidjeti samo u Indiji.

Odlučila je fotografirati ove divne građevine prije nego što se raspadnu i zauvijek nestanu. Budući da se radi o rijetkim nalazištima u arhitekturi, dobro je što američka povjesničarka umjetnosti vrlo ozbiljno shvatila svoj projekt.

(FOTO: The Vanishing Stepwells of India)

I ove čudesne fotografije pokazuju koliko su nevjerojatna ova zdanja. Silazak niz stubišta koja vode ravno pod zemlju pokazuju nam koliko su pametni bili drevni arhitekti. A dolje je pod zemljom čitav svijet – kompleksan i kompletan sa svim vrstama špilja i soba izgrađenih od kamena.

Veličanstvene građevine, koje Victoria Lautman četiri godine fotografirala na 120 različitih mjesta diljem Indije, rođena su iz nužde između 2. i 4. stoljeća nove ere kao način da se osigura stabilna opskrba vodom u prvenstveno sušnoj klimi koju na nekoliko tjedana svake godine prekidaju obilni monsuni.

(FOTO: The Vanishing Stepwells of India)

Na prvi pogled se može vidjeti privlačnost ovih podzemnih bunara koji su magičnom energijom privukli autoricu projekta već prilikom prvog posjeta Indiji 1985. godine. Ista energija i privlačnost dovela je kasnije Victoriju Lautman do mnogih naknadnih putovanja u Indiju i na kraju do opsjednutosti nestajućim podzemnim bunarima u toj zemlji.

Konačni rezultat se može vidjeti u njezinoj knjizi “The Vanishing Stepwells of India“, objavljenoj 2017. godine, koja se može nabaviti preko njezine službene stranice.

(FOTO: The Vanishing Stepwells of India)
Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar