“Bijeg” iz Zagreba izravnom avionskom linijom do Göteborga bila je jedna od najboljih odluka ove jeseni. City Break, kako je popularno zove ova putnička aktivnost, u potpunosti je opravdao očekivanja i u četiri (puna) dana omogućio ovom putniku iz Hrvatske da vidi neka nevjerojatna rješenja i ideje za koje su zaslužni uvijek pragmatični Šveđani.

I nije bez razloga IKEA, kao pionir jednostavnih i praktičnih rješenja u industriji namještaja – baš iz Švedske jer sam se na vlastite oči uvjerio koliko još drugih jednostavnih i praktičnih rješenja imaju Šveđani kako bi si olakšali svakodnevni život.

FOTO: Urbano.hr

Ali ovaj tekst ipak nije o tome, to će biti tema neke druge priče. Ovdje nam je želje pokazati i opisati kako izgleda ulična umjetnost u Göteborgu. I gdje se sve mogu pronaći popularne intervencije u javnosti prostor i na koji način.

FOTO: Urbano.hr

Najveći sveučilišni grad u Skandinaviji i drugi po veličini u Švedskoj danas je poprilično veliko gradilište. Grade se poslovne zgrade, hoteli, terminali i uređuju se brojne fasade pa je sam dojam Göteborga za nijansu možda slabiji da nema toliko kranova i ograda.

FOTO: Urbano.hr

No upravo je to omogućilo nastanak i postojanje brojnih street art djela. Umjesto dosadnih (zelenih ili sivih) drvenih ograda koje se nižu oko brojnih gradilišta, gradske su vlasti dopustile, čak i potaknule oslikavanje istih što je rezultiralo uličnim radovima koji uljepšavaju pogled brojnim stanovnicima i turistima koju hodaju po ulicama Göteborga.

FOTO: Urbano.hr

Inače, sam grad se može pohvaliti s preko 100 različitih street art radova na fasadama zgrada i/ili zidovima neovisno o nastanku uličnih djela o kojima smo govorili u prethodnom odjeljku.

D*Face je oslikao veliki mural u Zračnoj luci Landvetter (FOTO: ARTSCAPE)

I za kraju, može se reći da je lokalna street art scena u drugom po veličini gradu Švedske poprilično aktivna iako imaju i česta gostovanja poput recimo D*Facea, umjetnika iz Lodona, koji je 2021. oslikao veliki mural u Zračnoj luci Landvetter, što je ujedno i prva (street art) slika koja vam se prikaže pred očima kada tek dođete u Göteborg.

FOTO: Urbano.hr
FOTO: Urbano.hr
FOTO: Urbano.hr
FOTO: Urbano.hr

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar