Ulična umjetnost našeg sjevernog susjeda i glavnog grada Budimpešte kreće sa padom berlinskog zida. Graffiti tada prelaze na istok Europe i pronalaze svoje nastavljače na netom stvorenim scenama pod utjecajem zapadnoeuropskih gradova.

Naše domaće graffiti grupe su tijekom zadnjih dvadesetak godina imale više puta prilike gostovati na budimpeštanskim graffiti jamovima. Još od kraja devedesetih, crtači se posjećuju i izmjenjuju iskustva te međusobno druže i crtaju.

Leon & Aebok u Budimpešti, Filatorigát Hall of Fame, Foto: Krešimir Golubić, Urbano.HR

U Budimpešti postoji više lokacija gdje su graffiti dozvoljeni crtati a jednu od njih – Filatorigát, smo ovog ljeta imali prilike posjetiti i dokumentirati što se novoga zbiva na zidovima.

Filatorigát Hall of Fame, Foto: Krešimir Golubić, Urbano.HR

Filatorigát je naziv jedne od budimpeštanskih četvrti dok se lokacija zida, odnosno Graffiti Hall of Fame nalazi u ulici Ladik. Ukoliko ga tražite preko Google mapsa – upišite Graffitik – lokacija je upisana kao turistička atrakcija.  Kako izgledaju graffiti koje smo u trenutku posjete dokumentirali svojim kamerama na provjerite u našoj glaeriji.

Budimpeštanski graffiti

Image 1 of 13

FOTO: Krešimir Golubić / Urbano.hr

Sa druge strane Dunava, centralni dio Budimpešte zauzeli su murali street art scene. Velike produkcije oslikanih zidova većinom su izvedene od strane umjetničkih kolektiva poput Neopaint Works ili Színes Város.  Ove su dvije grupe umjetnika zaslužne i za nebrojene prekrasne murale širom Budimpešte i Mađarske.

Murali u VII okrugu, Foto: Krešimir Golubić, Urbano.HR

Najviše njihovim murala nalazimo u Elizabetin gradu ili Erzsébetváros, odnosno židovskoj četvrt – budimpeštanskom VII okrugu.  

VII okrug je centralni dio grad koji je nakon godina zaborava postao turistička atrakcija prepuna klubova, restorana i zabave, no ono što nas najviše privlači tamo su Barovi-ruine… mogli bismo ih prevesti kao Krš-Barovi. Radi se ustvari o trendi lokacijama/pubovima u napuštenim i zapuštenim industrijskim prostorima ili zgradama.

Vlasnici ovakvih barova, umjesto da ožbukaju i poprave stare uništene zidove zubom vremena, ostavili su gotovo sve tako uništeno, jedino su intervenirali po zidovima sa grafitima, umjetničkim instalacijama ili intervencijama samih turista koji ih posjećuju.

Szimpla Kert, Foto: Krešimir Golubić, Urbano.HR

Szimpla Kert je upravo jedan od prvih takvih  barova koji svakako trebate posjetiti. Uz veliki izbor zabave okrug je i pravi raj za ljubitelje kako murala velikih formata tako i malih uličnih sticker ili pasteUP radova na koje nailazimo na svakom koraku. Gotovo svaka ulica ima po jednu oslikanu fasadu ili zabatni zid.

PasteUpovi na zidovima ulica, Foto: Krešimir Golubić, Urbano.HR

Neonpaint Works oslikali su za veliki broj prekrasnih murala a za objektiv nam je još pred koju godinu zapela reprodukcija naslovnice TIME magazina iz 1957. i boraca protiv sovjetske okupacije Mađarske.

Reprodukcija naslovnice TIME magazina iz 1957. , Foto: Krešimir Golubić, Urbano.HR

Veliki broj murala često je i politički nabijen te potiču prolaznika na promišljanje. Ono što je nas iznenadilo jest činjenica da su svi murali naslikani na zgradama povijesne jezgre VII okruga a jedan je mural naslikan čak na zabatnom zidu Sinagoge. Tako nešto nam je potpuno nezamislivo u Zagrebu, odnosno njegovom središnjem dijelu što potkrepljuje i veliki broj odbijenica koje domaći umjetnici dobivaju od nadležnih u gradskim uredima nakon upita za oslikavanja u centru grada.

Zabatni zid Sinagoge u Budimpešti, , Foto: Krešimir Golubić, Urbano.HR

Izbor murala provjerite u našoj galeriji murala.

Budimpeštanski murali

Image 1 of 13

FOTO: Krešimir Golubić / Urbano.hr

Sticker i PasteUP Art jeono što uvijek volimo primijetiti u svakom gradu koji posjećujemo. Street art scena svoj je uzlet u Budimpešti doživjela nakon 2000. godine a unatrag desetak godina koliko posjećujemo Budimpeštu imali smo prilike vidjeti odličnih radova kako domaćih umjetnika pa tako i gostiju, stranaca, koji redovno ostavljaju svoje tragove u gradovima.

Neki od važnijih umjetnika na sceni su Miss KK, Bamamo, v.01d, 0036mark,imola hitre, rapa73, a dio njihovih radova također potražite u galeriji.

Budimpeštanskli paste-upovi i stickeri

Image 1 of 17

FOTO: Krešimir Golubić / Urbano.hr

Za kraj, preporuka je obići grad sa Budapestflow Walking Tours – turističkim vodičem koji će vam pokazati gdje naći najbolje radove reće sve o njima.

Uživajte u urbanoj umjetnosti Budimpešte.

Tekst i Foto: Krešimir Golubić, Urbano.HR

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar