Od naših prvih posjeta Stuttgartu i svjedočenju nastanka i razvoja urbane kulturne scene, ovaj grad, u srcu savezne države Baden-Württemberg, predstavlja spoj bogate povijesti, centra automobilske industrije i inovativne umjetničke scene. 

Povijest grada Stuttgarta seže duboko u prošlost, sa značajnim utjecajem tijekom srednjeg vijeka. Njegova impozantna arhitektura, kao što je Stara palača i Dvorac Solitude, svjedoče o vremenima kada je Stuttgart bio središte vojvodstva Württemberg. U tom je kontekstu grad sačuvao svoju povijesnu baštinu koja se sjaji u kontrastu s modernim urbano-umjetničkim pejzažem.

[FOTO: Francesco Carovillano]

Lokaliteti za svakoga

Stuttgart se također ponosi svojom raznolikom turističkom ponudom. Izdvajamo Staatsgalerie Stuttgart s kolekcijom koja obuhvaća širok raspon umjetničkih razdoblja s naglaskom na remek-djela nizozemskih majstora , impresionista i suvremenih umjetnika. Za ljubitelje autoindustrije tu su muzeji Mercedes-Benza i Porschea u kojima ćete proći kroz fascinantnu povijest ovih marki te njihove impresivne kolekcije koje privlače ljubitelje automobila iz cijelog svijeta.  

[FOTO: Francesco Carovillano]

Galerija na otvorenom Schlossplatz pruža spoj povijesti i suvremene umjetnosti, a locirana je na centralnom trgu Stuttgarta i često prikazuje izvanredne skulpture i instalacije koje dodaju dodatnu dimenziju urbanoj estetici grada. Uz to, predivni botanički vrt i Schillerov trg nude mirna utočišta od gradske vreve dok glavna trgovačka ulica, Königstraße, predstavlja raj za šoping entuzijaste.

[FOTO: Werner Dieterich Stuttgart-Marketing GmbH]

Održivi razvoj

Ideja održivog turizma dobiva sve veću važnost u Stuttgartu. Grad se posvećuje očuvanju svoje okoline kroz zelene inicijative poput proširenja biciklističkih staza, unapređenja javnog prijevoza i promicanja ekološki osviještenih aktivnosti. Ova posvećenost održivosti omogućava turistima da uživaju u bogatstvu grada bez negativnih utjecaja na okoliš.

[FOTO: Francesco Carovillano]

Ljubitelji vina

Završit ćemo ovaj prilog sa par riječi o vinskoj sceni. Stuttgart i šira regija Baden-Württemberg poznati su po svojoj bogatoj vinskoj tradiciji i proizvodnji visokokvalitetnih vina. Regija je jedna od najvažnijih u Njemačkoj a sa svojim raznolikim krajolikom nudi mikroklimu pogodnu za različite sorte grožđa. Od onih važnijih tu su Riesling i Pinot Noir, poznat i kao Spätburgunder.

[FOTO: Francesco Carovillano]

Vinskih festivala, podruma kao vinskih cesta zaista ne nedostaje te smo sigurni da ćete iskoristiti izvanrednu priliku koju Stuttgart i Baden-Württemberga pružaju u istraživanju raznolikosti okusa, prekrasnim krajolicima vinograda i raskošu vinske baštine regije.

[NASLOVNA FOTO: Francesco Carovillano]

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!

Ostavi komentar